Zaštitimo barsku kornjaču “Kraljevca”

Mladi istraživači Srbije pokrenuli su, početkom meseca, kampanju “Kornjača – spornjača” kako bi prikupili  novac za zaštitu barske kornjače u Specijalnom rezervatu prirode “Kraljevac” u Deliblatu.

Barska kornjača (Emys orbicularis) je jedinstvena i dragocena vrsta i igra važnu ulogu u očuvanju ravnoteže barskih ekosistema. Iako je strogo zaštićena vrsta u Srbiji, suočava se sa ozbiljnim pretnjama i njena populacija je ugrožena zbog gubitka staništa, zagađenja, klimatskih promena i gaženja na putevima.

Mladi istraživači Srbije tokom ove kampanje planiraju da prikupe nešto više od milion dinara kako bi pomogli u aktivnostima za očuvanje barske kornjače.

Prikupljenim novcem biće kupljena tri seta GPS uređaja (sa pratećim hardverom i softverom za prikupljanje podataka, praćenje kretanja i ponašanja barskih kornjača – 910.000,00 RSD), kao i oprema za istraživanje barskih kornjača (nonius za merenje, bubnjevi za hvatanje kornjača, akumulator za čamac – 100.000,00 RSD).

Uz pomoć GPS uređaja istraživači će tokom cele godine prikupljati informacije o barskim kornjačama, a  istovremeno radiće se i morfološka merenja i označavanje jedinki kako bi se dobile procene o veličini populacije barskih kornjača na lokalitetu Specijalnog rezervata prirode „Kraljevac“.

Zajedno sa Udruženjem sportskih ribolovaca „Deliblatsko jezero” koje je upravljač zaštićenog područja SRP „Kraljevac“, biće sprovedeno i nekoliko volonterskih aktivnosti koje će doprineti zaštiti kornjača.

Akciji se možete priključiti doniranjem na sajtu donacije.rs (klikni ovde za link ka sajtu) ili uplatom na račun udruženja.

error: Content is protected !!