Viminacium – Trka legionara – Peto mesto i lični rekord Stojanovića u Kostolcu

Kovinac Novica Stojanović zauzeo je peto mesto, uz lični rekord, u izuzetno jakoj konkurenciji na II Kostolačkom polumaratonu (Trka Legionara) održanom u vikendu za nama.

„Više nego odličan rezultat za mene. Bila je izuzetno jaka konkurencija, tako da sam od početka trčao protiv štoperice i da pobedim sebe tj. da idem ispod 1.20h i uspeo sam u tome – 1.18.48. Uz to mi ni prva četvorica, koji su profesionalni atletičari, nisu odmakla puno – od 2 do 6 minuta. Staza je bila izuzetno zahtevna sa dosta uzbrdica, a od pola trke i košava je duvala u nas“ – kaže Novica Stojanović, profesor fizičkog iz Kovina.

Staza je, inače imala dva okreta i samo jedno ponavljanje deonice. Trčalo se iz centra Kostolca gradskom zonom do Starog Kostolca, pa potom pravcem do Viminacijuma gde je i kraj polumaratona.

Viminacijum (lat. Viminacium) je arheološko nalazište u blizini Starog Kostolca, 12 km od Požarevca. Rimski vojni logor i grad nastao je u I i trajao do početka VII veka. Bio je jedan od najznačajnijih legijskih logora na Dunavu, a izvesno vreme i glavni grad rimske provincije Gornje Mezije, koja je obuhvatala najveći deo Srbije, severnu Makedoniju i deo severozapadne Bugarske.

Prvo mesto u Kostolcu pripalo je Velimiru Bojoviću (1.12.36), drugi je bio Nenad Živković (1.15.01), treći Aleksandar Krstić (1.16.00), a četvrti Milan Delić (1.18.30).

error: Content is protected !!