„Večiti drugi“ na premijeri Vojvođanskog istoka gostuje u Kovinu

Novo poglavlje Vojvođanskog istoka otvara se sutra (subota, 18. avgust) u 17 časova. U Kovin stiže „večiti drugi“ – tim Kozare  iz Banatskog Velikog Sela, koji od sezone 2015/16. prvenstva završava na tabeli slabije plasiran za mesto od šampiona.

„U goste nam dolazi stari znanac – Kozara. Odlično organizovana ekipa, sa trenerom i igračima na istom nivou. Godinama su u vrhu tabele“ – započinje priču pred premijeru novog šampionata Milan Todorović trener Radničkog, za portal Kovinac.rs.

„Ipak, i pored svih kvaliteta našeg rivala verujem u svoj tim i verujem da sutra možemo da zabeležimo dobar rezultat. Ukoliko uđemo maksimalno skoncentrisano i nametnemo našu igru možemo i do sva tri boda. Takođe bih pozvao publiku da se u što većem broju okupi na sutrašnjoj utakmici i bude nam vetar u leđa“ – kaže Todorović u čijem timu sutra neće biti iskusnog Ivana Đurđevića, koji je zbog povrede kolena (morao na operaciju), van stroja od prošle polusezone.

Radnički je u odnosu na prethodno prvenstvo ostao bez Igora Petrića i Miroslava Jonovića koji su pristupili Partizanu iz Gaja, dok je Strahinja Stamenović u Železničaru iz Pančeva. Nova lica u crno-belom dresu su: Nemanja Živić (desni bek, bonus), Stefan Stojčić (štoper), Veljko Marinković (štoper), Marko Kostić (napadač), te povratnici: Stefan Ignjatović (napadač) i imenjak mu Rađenović (štoper), kao i Mario Gavrilović (napadač).

Prethodne sezone Kozara je savladala Radnički u oba susreta.

Banatsko Veliko Selo je naselje u Srbiji u gradu Kikindi u Severnobanatskom okrugu. Prema popisu iz 2011. imalo je 2512 stanovnika. Udaljeno je od Kovina oko 170km. Posle odlaska Turaka ovi krajevi su opustošeni i naseobina u današnjem smislu nije bilo. Prema naredbi carice Marije Terezije od 25. novembra 1763. godine pravo naseljavanja u ovim krajevima imaju samo katolici. Godine 1770/71. doseljavaju se Francuzi iz francuske pokrajine Lorene i Nemci iz jugozapadne Nemačke. Osnovali su tri sela koji se u navedenom izvoru pojavljuju kao: Seul Tur, Šarlvil i Sent Hubert).

Tokom 18. veka ove naseobine su promenile nekoliko vlasnika. Francuzi su se vremenom asimilovali u Nemce. Posle Drugog svetskog rata, Nemci su deportovani u Nemačku, a u ova mesta su doseljene porodice iz Bosne. Od tri nemačka sela formirano je jedno selo pod nazivom Veliko Selo, da bi se 1948. godine preimenovalo u Banatsko Veliko Selo da bi se naziv u većoj meri individualizovao. Nazivi nemačkih sela zadržani su kao nazivi današnjih rejona. Prema popisu iz 1991. godine u Banatskom Velikom Selu je živelo 3.134 stanovnika od čega su većina Srbi.

izvor:wikipedia

Čitajte još na Kovinac.com