Vanja Marinković, nekadašnji košarkaš Partizana i Valensije, gost Košarkaškog kampa „Kovin 2021“

Vanja Marinković, najmlađi kapiten u istoriji Košarkaškog kluba Partizan (traku je zadužio sa 17 godina i 9 meseci, odnosno u sezoni 2015/16), bio je juče gost-promoter Košarkaškog kampa „Kovin 2021“.

Da podsetimo, Marinković je prve košarkaške korake načinio u ekipi Vračara, a zatim je prešao u KK Koledž. U mlađim kategorijama crno-belih je od 2011. godine, a debi minute seniorske košarke odigrao je 2014. na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća. Sa Partizanom je osvojio titulu u sezoni 2013/14. kao i dva nacionalna Kupa – 2018. i 2019. godine. Iz Partizana je prešao u špansku Valensiju 2019. godine, a na draftu, iste, Sakramento kingsi su ga selektirali kao 60. pika.

Kovinac.rs: Kako su se ukrstili putevi Vanje Marinkovića i Košarkaškog kampa „Kovin 2021“ i šta za ovako mlade igrače u formiranju znače ovi „dodatni časovi“ u pauzi između dve sezone?

„Znam se nekoliko godina sa Sarmom, Ilijom Sarmešom, i on me je zamolio da dođem. Nije mi bio nikakav problem da dođem rado sam prihvatio poziv. Mislim da je ovo treniranje i druženje preko leta i između dve sezone jako dobra stvar i da može da im donese samo dobro“, kaže Marinković koji je pre nego smo započeli priču gotovo pola sata, strpljivo, na nimalo prijatnih „30+“ u hladu, delio autograme i fotografisao se sa polaznicima kampa.

Ugovor sa Valensijom, ako je tačna informacija, ti ističe za dva dana…

„Istekao, istekao… Danas smo završili saradnju. Pre dva sata sam saznao.“

Htedoh da te pitam da li ostaješ ili ćeš, možda, potražiti novu sredinu, ali su ovo sada nove okolnosti.

„Pa da, kažem, pre dva sata sam saznao, još je sveže, videćemo šta će biti dalje.“

Tokom dosadašnje seniorske karijere igrao si za Partizan i Valensiju. Koja ti je prva asocijacija na Partizan?

„Dule Vujošević!“

A na Valanesiju?

„Bojan Dubljević.“

Najdraži poen?

„Bilo koji protiv Crvene zvezde.“

Pretpostavljam da je onda i pobeda… (smeh)

„Bilo koja protiv Crvene zvezde.“

Poraz koji ti je najteže pao?

„Poslednji protiv Zvezde kada sam igrao u Partizanu. Onaj kada je Bili Beron napravio pet koraka.“

Na terenu se najbolje kapiraš sa?

„Dok sam bio u Partizanu sa Novicom Veličkovićem.

Ne voliš kad te čuva?

„Branko Lazić!“

Dok si igrao za Partizan promenio si šest trenera. Među njima, po temperamentu i disciplini izdvajaju se Vujošević i Trinkijeri. Da se desi, recimo, da tokom treninga igrač izgubi fokus i misli mu na nekoliko sekundi odlutaju dok je trener objašnjavao akciju. Gde bi prošao manje „kao bos po trnju“? Da je „odlutao“ dok je objašnjavao Vujošević ili Trinkijeri?

„Uuuuh…. Trinkijeri. Obojica su jako temperamentni, ali ipak Trinkijeri. Da se to desilo kod Duleta ne bi se dobro završilo.“ 

Čitajte još na Kovinac.com