Uprkos visokim temperaturama nema epidemije gripa

У Јужнобанатском округу 02.10.2017. године, почео је надзор праћења над обољењима сличним грипу и акутним респираторним инфекцијама СЕНТИНЕЛ надзором и Популационим надзором. На основу показатеља географске раширености у Јужнобанатском округу је регистрована стопе инциденције обољења сличних грипу на нивоу спорадичних и изолованих случјева.

На основу регистроване стопе инциденције обољења сличних грипу, праћене СЕНТИНЕЛ надзором за четврту недељу надзора у 2018. години од 22.01.2018- 28.01.2018. године, укупни интензитет активности вируса грипа је испод прага средњег интензитета Ин-94,62 али је двоструко више у односу на прошлу недељу посматрања (Ин-51,61) и тренд инциденције обољења сличних грипу је у благом порасту у општинама Алибунар, Ковачица и Панчево.

Анализом Популационог надзора пријава обољења сличних грипу за 2017/2018 годину (од 01.10.2017–28.01.2018. године, праћењем целе популације Јужнобанатског округа), број пријављених са обољењем сличним грипу износи 1427 што је 74% ниже него у истом периоду посматрања у сезони 2016/17 године (5549) , али је у односу на прошлу недељу посматрања у благом порасту (126:113). Инциденција је испод прага средњег интензитета (42,89) са трендом благог пораста. Највећи број пријављених оболелих је у узрасној групи од 30-64 година (50).

Вирусолошка ситуација: Од почетка надзора узорковањем од стране Завода за јавно здравље Панчево до 31.01.2018. године на територији Јужнобанатског округа из пет узорака (4 из Панчева, 1из Алибунара) које је узорковао Завод Панчево, потврђена је инфекција вирусом грипа Б код 3 пацијената, једног сентинелног и два болничка сви са територије града Панчева. Лабораторијска потврда за једног пацијента је одрађена у Центру за вирусологију, Одељење за инфлуенцу и друге инфекције Института за јавно здравље Војводине, а за четири пацијената на Институту за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“. Код пацијента са територије Алибунара (хоспиталитован у ОБ Панчево) потврђен је Респираторни синцицијални вирус.

У случају појаве симптома – повишена температура преко 38°Ц и суви кашаљ, отежано дисање и болове у мишићима и зглобовима: јавите се изабраном доктору, oбавезно одлежите, узимајте доста течности (супе, негазирани сокови, лимунаде, чајеве…), проветравајте просторије често, лекове користите искључиво по савету доктора. Мере превенције: Специфична мера – Вакцинација;

Опште мере: Покријте уста и нос марамицом када кијате и кашљете, oдмах баците употребљену марамицу у канту за отпатке, редовно перите руке текућом водом и сапуном, избегавајте руковање грљење и љубљење ако кијате и кашљете и проветравајте просторије често.

Молимо Вас да обавестите јавност о горе поменутим информацијама које је припремио Центар за превенцију и контролу болести Завода за јавно здравље Панчево и посебно нагласите мере превенције.

Срдачан поздрав,

Мирјана Остојин

Помоћник директора и ПР

Завод за јавно здравље Панчево

062 88 691 88

error: Content is protected !!