Radionica: „Upoznajmo se sa tekunicom“

„Upoznajmo se sa tekunicom“, naziv je radionice koja je poslednjeg majskog dana održana u Istraživačko-edukativnom centru „Kraljevac“ u Deliblatu. Radionica je deo projekta „Trčimo za tekunicu“,  u okviru programa podrške neformalnim grupama “Heroji u zelenoj boji” koji sprovode Mladi istraživači Srbije uokviru projekta “Zajedno za životnu sredinu”.

Na radionici je prisustvovalo dvadeset i petoro učenika, ponajviše prvog razreda,  Osnovne škole “Paja Marganović” – Deliblato.

Dobrodošlicu prisutnim učesnicima radionice, ispred neformalne grupe „Ujedinjeni za Kraljevac“, poželela je Ljubica Živković, koordinator ovog projekta. Nakon uvodnih reči, upravnik SRP „Kraljevac“ Aleksandar Sarmeš, predstavio je deliblatski rezervat i njegove vrednost.

Radionicu je vodila dr Nada Ćosić iz Instittuta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“. Proučavanjem tekunica bavi se dvadesetak godina. Sa tekunicama se upoznala na terenskoj nastavi koju je za studente četvrte godine osnovnih studija organizovao Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu. Ubrzo nakon toga tekunice je izabrala kao temu za svoj diplomski rad, a zatim i svoju doktorsku disertaciju koju je odbranila na Katedri za ekologiju i geografiju životinja na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Učesnicima radionice predstavila je tekunicu, njen izgled, razmnožavanje, način ishrane, a upoznala ih je i sa zimskim snom ove (strogo)zaštićene vrste kao i njenim skloništima, zašto su važne, gde žive, šta ih ugrožava i kako da ih sačuvamo i zaštitimo.

Radionici je prisustvovala i predstavnica Mladih istraživača Srbije, Dušica Trnavac Bogdanović, menadžerka projekta.

Na kraju radionice učenici su slagali puzle sa likom tekunice. Nakon radionice upriličeno je druženje na jezeru Kraljevac sa učenicima uz ketering i osveženje.

Trka “Trčimo za tekunicu” koja je bila predviđena programom zbog vremenskih (ne)prilika odložena je za 14.06.2024. godine.

Aktivnosti na projektu “Trka za tekunicu” podržava Američka  agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu”, koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

error: Content is protected !!