Tribina “Zašto su barska staništa važna“ u petak u Deliblatu

Tribina “Zašto su barska staništa važna”, biće održana u petak 12. aprila u 13 časova u Istraživačko-edukativnom centru Kraljevac, u Deliblatu.

Aktivnost je deo projekta „Očuvanje barskih staništa SRP „Kraljevac“ i okoline kroz dijalog sa lokalnim stanovništvom“, koji finansira USAID a sprovodi ga Beogradska otvorena škola sa svojim partnerima.

Prema rečima Milice Živković, moderatorke skupa i rukovodioca projekta, panelisti na Tribini biće stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine.

Upravnik SRP “Kraljevac”Aleksandar Sarmeš, predstaviće  Specijalni rezervat prirode, njegove vrednosti ipredstojeće proširenje, dok će o barskim vrstama riba u „Kraljevcu“ i očuvanju njihovih staništa govoriti ihtiolog Šandor Šipoš.

Istraživanja ribe „umbre“ na Kraljevcu i mere za zaštitu njenog staništa predstaviće istraživač – pripravnik na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu Đorđe Gajić, a s barskom kornjačom i zaštitom njenih staništa prisutne će upoznati Marko Maričić, istraživač saradnik na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Mihajlo Stanković, biolog iz SRP ”Zasavica“ održaće predavanje o dve strogo zaštićene makrofite u SRP “Kraljevacu” i SRP “Zasavica” – barskoj paprati i barskoj koprivi, a kako izgleda Pogled na Deliblatsko jezero sa pašnjaka u SRP “Kraljevac” prisutnima će „opisati“ dr Karolina Petrović, doktor ekoloških nauka.

Tribina je deo petogodišnjeg projekta „Zajedno za životnu sredinu“,  koji sprovode Beogradska otvorena škola i Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode IUCN, Mladim istraživačima Srbije, Međunarodnom ekološkom organizacijom TNC, Udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji AmCham.

error: Content is protected !!