Tamara Trbanov, Jakov Samardžić i FK Radnički najuspešniji u sportu u godini za nama

Tamara Trbanov (ŽFK Nova Kolonija) najbolja je seniorka, Jakov Samardžić (Košarkaški klub Radnički) senior, a Fudbalski klub Radnički ekipa u godini za nama u tradicionalnom izboru opštinskog Sportskog saveza koji je održan pretposlednjeg dana 2020. godine, a bio je 44. po redu. Da podsetimo, prvi izbor za sportistu godine održan je 1977. godine, a nagrada (po nešto drugačijem formatu izbora) pripala je golmanu Ženskog rukometnog kluba Radnički – Dragici Dumbelović.

„Jako mi znači i jako sam srećna zbog ove nagrade. Svakako je motiv da nastavim da radim još jače i bolje“, kaže za naš sajt Tamara Trbanov, učenica Više škole u Zemunu, rođena 28. decembra 2000. godine. Dobitnica prestižne nagrade fudbal trenira od osme godine. „Počela sam sa dečacima i tako je bilo do 2014. godine kada se priključilo još devojaka, pa smo mi zajedno trenirale. Međutim, to nije baš potrajalo, tako da sam ponovo nastavila da treniram sa muškom ekipom. Pre tri godine osnovan je ženski klub, Nova Kolonija, i u njemu sam i danas.“

„Najdraža pobeda, uz našu prvu klupsku protiv Jedinstva iz Dubovca, mi je svakako ona na našem stadionu protiv Stajićeva 3:2 iz ove sezone, kada smo izborile plasman u finale Kupa Vojvodine“, kaže kapitenka čete sa Ellanda koja kao omiljenog fudbalera navodi defanzivca minhenskog Bajerna Džošuu Kimika.

Nagrada senior godine otišla je u ruke Jakova Samardžića košarkaša kovinskog Radničkog, koji je postao treći Doborovoljac od 2016.godine kojem je pripalo ovo priznanje, posle Predraga Grujevića (pomenute godine) i Jakova Papića (2017.)

„Puno mi je srce. Perfektan je osećaj. Iskren da budem nisam očekivao da ću dobiti nagradu, ali mi je jako drago. Nisam iz Kovina, a od ovog grada sam dobio priznanje, tako da mi je stvarno, ponavljam, jako drago, a to je negde i dokaz da sam prihvaćen od ekipe, publike, sredine“, kaže crno-bela „hobotnica“, Jakov Samardžić, neposredno nakon što mu je u Sportskom savezu uručen pehar namenjen najboljem senioru za godinu koja je ostala u retrovizoru. Samardžić je košarku počeo da trenira sa sedam godina u Nikšiću u lokalnom Anagastumu, a tokom karijere nastupao je još za Sutjesku (Ibon), Mladost (Zemun), Herceg Novi, Hercegovac (Bileća) i Danilovgrad. Godine 2015. zadužio je dres kovinskih crno-belih.

„Tu je ključnu ulogu odigrao Ilija Sarmeš. To mu je bio vrhunac karijere (smeh). Mada, kako igra ove sezone, nadmašiće ga. Sarma i ja smo igrali zajedno Studenstsku ligu i tu je i krenula priča o mom prelasku u Radnički. Klub je te, 2015. godine, izborio plasman u viši rang, a uz to, privukla me je i priča, s obzirom da sam ja veliki navijač Partizana, da je Kovin grobarski, crno-beli grad.“

Pre Radničkog u košarkaškom „si-vi“-ju imao si 6 klubova. Da li i pored takvog iskustva ima treme kada prelaziš u novi klub? Ima li onog, kako će da me prihvate, da li ću da se uklopim, da li…

„Da, naravno. Uvek ima treme kada se menja sredina. Bilo je toga, da li ću da se uklopim… Pogotovu jer sam pauzirao dve godine zbog povrede. Zapravo ja sam nakon te povrede, tada sam igrao u Danilovgradu, rešio da se oprostim od ozbiljnog treniranja košarke i posvetim se studiranju. Ali, eto. U Radničkom sam se veoma brzo uklopio u ekipu. Gotovo da sam već posle drugog treninga osetio da se kockice slažu onako kako želim. “

I tako već šestu sezonu.

„Da. I ovom prilikom bih želeo da pohvalim sve ljude u klubu i njihov veliki entuzijazam i to što su stvorili uslove i učinili ovaj klub stabilnim. Nadam se uskoro u Prvoj srpskoj ligi, sa okosnicom igrača iz svoje košarkaške škole.“

Senirski sastav godine je Fudbalski klub Radnički. Crno-beli su u godini za nama jedini opštinski  tim koji je sezonu započetu 2020. godine dočekao u višem rangu od onog u kojem je završio prethodno prvenstvo. Naime, Radnički je u trenutku prekida prvenstva (2019/20. u martu), zbog pandemije virusa korona zauzimao drugo mesto na tabeli popularne Primere iza vlajkovačkog Jedinstva. Odlukom saveza uz šampiona i drugoplasirani tim našao se među klubovima Vojvođanske lige – istok za sezonu 2020/21. Posle prvog dela prvenstva Radnički se nalazi iznad zone ispadanja i to ponajviše zahvaljujući dobrim igrama u finišu jeseni kada je vezao tri pobede nad direktnim konkurentima u borbi za opstanak i približio se sredini tabele.

„Jako nam znači i imponuje ova nagrada koju su momci i zaslužili jer su bili na visini zadatka tokom cele godine. Ponosan sam na njih jer svojim odnosom i angažovanjem polako, ali sigurno vraćaju stari sjaj klubu“, kaži prvi čovek kluba Đorđe Anđelkov.

Nagrade uvek prijaju, pa tako i ova i svakako da predstavlja satisfakciju za ono što smo uradili do sada, ali i motiv za dalje da nastavimo još bolje da radimo. Prvenstvo smo završili u dobrom ritmu, sa tri pobede u nizu, a svakako da taj niz želimo da nastavimo i na proleće kako bi se što više udaljili od zone ispadanja“, kaže Dušan Roki Deliblaćanin koji je u ime FK Radničkog primio nagradu Seniorska ekipa godine, a pripala mu je i jedna od pojedinačnih – Specijalna nagrada.

Uz pomenutu Deliblaćaninu specijalne nagrade dobili su još i: Hranislav Popović iz OFK Kolonije,  te pionirske selekcije Fudbalskog kluba Radnički, Odbojkaškog Kluba Radnički  i Košarkaškog kluba Radnički.

Perspektivne ekipe godine su pionirke ŽKK Kovina i fudbaleri BSK-a iz Bavaništa, takođe u pionirskom uzrastu, dok su ove nagrade u pojedinačnoj konkurenciji dobili: Boris Antić (FK Radnički Kovin), Dragana Stanimirov (ŽFK Nova Kolonija Kovin), Emilija Ranislavić (FK BSK Bavanište), Jana Šalipur (OK Radnički Kovin), Anđela Marković (ŽKK Kovin), Aleksa Lakićević (Košarkaški klub Radnički Kovin) i Stefan Makić (KK Radnički Kovin).

Laureati Nagrade za životono delo su Nikola Gujaničić iz Fudbalskog kluba Radnički i Safet Hadžalić (na slici) – FK Proleter Mramorak.

Sportski radnik godine je predsednik Nove Kolonije Dragan Trbanov, dok je nagrada u oblasti školskog sporta pripala Stevanu Raduloviću (OŠ Bora Radić – Bavanište).

error: Content is protected !!