Sve što ste hteli da znate o Vetroelektrani Čibuk, a niste imali koga da pitate

U utorak 27. juna s početkom u 12 sati u prostorijama MZ Mramorak biće održana javna tribina o predstojećoj izgradnji Vetroelektrane Čibuk u ataru ovog sela. Skup pod nazivom “Dan otvorenih vrata” organizuje investitor preduzeće Vetroelektrane Balkana čiji će predstavnici odgovarati na sva postavljena pitanja.

Podsetimo, opština Kovin i investitor potpisali su ugovor pre nekoliko godina. Prvobitno je bilo predviđeno da izgradnja 57 vetrotrbina snage od po 2,78 MW krene u proleće 2013. godine, ali je zbog iščekivanja brojnih podzakonskih akata u okviru Zakona o energetici pomerana iz godine u godinu. Vetropark će zauzimati ukupnu površinu od 37km² sedište će biti u Mramorku i graničiće se sa mestima Vladimirovac, Devojački Bunar, Dolovo, i Bavanište. Zemljište na kome će biti podignut otkupljeno je od meštana, ali je ugovorom zagarantovano pravo da nastave da ga obrađuju. Nakon isteka životnog veka vetroparka ostavljena je mogućnost da bivši vlasnici svoje parcele otkupe za jedan evro.

Na delu otkupljenog zemljišta planirana je i rekonstrukcija oko 50km postojećih atarskih puteva, koji će ostati trajno dobro za stanovnike okolnih mesta.

Vetropark će imati ukupnu snagu od 158,4 MW, a dva posto od proizvedene struje ostajaće u opštinskoj kasi.

error: Content is protected !!