Sudija Majić pred kovinskom čitalačkom porotom – Pretesna sala za Decu zla

Da li zbog medijske popularnosti pisca, kvalitetnog štiva na meniju ili ustaljene književne gladi kovinske publike (a istina je, čini se, jednako podeljena na sve tri strane), tek kovinska čitaonica sinoć je bila pretesna za sve one koji su došli na promociju prvog romana Deca zla, sudije Apelacionog suda Miodraga Majića.
Bestseler Deca zla zapravo je klasičan krimić koji počinje bruatalnim ubistvom.
Ono što je neuobičajeno za jedan prvenac, rekao je urednik kulture u NIN-u, Dragan Jovićević, jeste to da je doživeo šesnaesto izdanje čime se ne mogu pohvaliti ni pisci sa dužim stažom.
Pored Jovićevića, program je vodila i domaćin, bibliotekarka Veseljka Jovanović koja je upoznala prisutne sa bogatom biografijom gostiju iz prestonice.
Ali, i čitanjem odlomaka od kojih se prvi dešava u kovinskoj neuropsihijatrijskoj bolnici (koja je igrom slučaja glavna čaršijska tema ovih dana, što svakako nema veze  knjigom – prim.nov.)
“Nije slučajno da smo odabrali deo koji geografski pripada ovom kraju”, bio je iskren Jovićević.
Majić je, po sopstvenom priznanju, ovdašnju bolnicu posetio samo jednom davno “i to spolja, kao mladi stažista u sudu. Međutim, verovatno te refleksije iz mladosti negde ostaju i poželite nekad u priči da to razradite.”
Više nego interesantna interakcija gostiju i kovinske publike potrajala je duže od sat vremena, a Majić je o svom romanu otkrio pregršt detalja – od priče kako se prilikom pisanja oslobađa rogobatnog pravničkog (sudijskog) rečnika, primesama politike i lične sudske prakse u pisanju, do uzora za pojedine likove u romanu.
Sve osim uzbudljivog kraja.
„Ko je ubica u kući“, kao u starim, dobrim romanima Agate Kristi, moraćete da otkrijete sami.

Kompletan snimak promocije

error: Content is protected !!