Subota 7. april Kafe Krug – DŽA ILI BU za kraj zimske sezone

U subotu 7. aprila zimska  sezona dobrih  svirki u kafeu Krug biće završena više nego spektakularno – koncertom beogradskog pank-rok sastava Dža ili Bu.
I to bi, za one (malo) starije, bilo sasvim dovoljno kao pozivnica.

Ratnici bez mane i straha, kako stoji u jednom skorašnjem novinskom naslovu, slave trideseti rođendan i za to vreme nikada nisu gazili stazu manjeg otpora,  zarad sitnih poena koji bi im obezbednili put do nacionalnih medija, festivala doniranih od države ili naslovnih strana pomodnih časopisa i magazina.
Ostali su verni počecima koji datiraju od, sada već (pre)daleke 1987. godine.
„Bez upliva u politiku i muzičke klanove i bez podrške velikih menadžera, Dža ili Bu je opstao samo zahvaljujući doslednosti i iskrenosti“, reči su frontmena grupe Nebojše Simeunovića Sabljara.
Prvi koncert održali su januara 1988. u beogradskom bioskopu Rex. S četiri demo snimka bili su zastupljeni na izdanju Drugi talas – Beograd 89 uz još neke demo bendove.
Devedesete su snimili nekoliko pesama objavljenih na kaseti „Lepa kaseta“ i svirali po čitavoj SFRJ (koja se uveliko raspadala). Deo „Lepe kasete“ završio je naredne godine  na prvom studijskom albumu „Hej mornari“ – s koje se izdvojila pesma Živeo Staljin i svetska revolucija.
Ironično socijalnii i politički obojeni (najčešće post komunistički) tekstovi, uz žestoki gitarski zvuk, ostali su zaštini znak ovog benda do današnjih dana.
1995. izbacuju album Strašni sud sa opšteprihvaćenim hitovima Ustani i kreni, Večna lovišta i Zemlja nojeva.
Poslednji album Sedma sila objavili su pre dve godine.
„Postigli smo puno toga, mada nikad veliki komercijalni uspeh.“
Ova izjava Sabljara možda i najbolje oodslikava trodecenijski rad grupe Dža ili Bu.
U svakom slučaju momci iz benda, ali i osoblje Kruga obećavaju dobar provod.

(PROMO)