Stojanović drugi u najmasovnijoj avanturističkoj trci na Balkanu

Kovinac Novica Stojanović osvojio je drugo mesto na najmasovnijoj avanturističkoj trci na Balkanu, u lavirintima Jelašničke klisure, u konkurenciji više od 550 takmičara, koja je po četvrti put, u nedelji za nama, održana u organizaciji sportskog kluba „Tribe“.

Stojanović je trku „Rookie“ u dužini od 15 kilometara, sa preko 40 prepreka, završio u vremenu – 1 sat i 50 minuta, samo 35 sekundi sporije od prvoplasiranog Željka Ćorića. Treće mesto zauzeo je Mišo Vrućinić uz sedam minuta zaostatka.

Na samoj stazi, pored trčanja ili pešačenja kroz prelep ambijent Jelašničke klisure, takmičari su imali priliku da na određenim tačkama savladaju specifične prepreke. Prepreke poput puzanja, provlačenja, preskakanja, izvlačenja tereta, blata, penjanja itd. testirale su njihove sposobnosti do krajnjih granica.

„Što se tiče staze bila je preteška –  sa 1100m uspona, klizava, sa puno blata i potoka koje smo pregazili… Sve to uz  mnoštvo prepreka koje su dodatno otežavale trčanje na uzbrdicama (penjanje uz konopac, provlačenje ispod guma koje su u blatu, vučenje i kotrljanje kamionskih guma…
 
Istrčao sam stazu  za 1sat i 50min i za prvoplasiranim zaksnio 35 sekundi, ali dalje nisam mogao, ipak je odličan takmičar koji se bavi samo trčanjem brdskih trka.  Bio je bolji u finišu. Od Kovinaca  trčao je još i Dušan Bogdanov, koji je zauzeo 41. mesto sa rezultatom 3 sata i 3 minuta“ – kaže za sajt Kovinac.rs, Novica Stojanović, verovatno, jednan od najboljih profesora među atletičarima i atletičar među profesorima.

Jelašnička klisura je deo rečne doline Jelašničke reke nastala intenzivnim vertikalnim usecanjem njenog vodenog toka u krečnjačku stensku masu, zapadnih ogranaka Suve planine. Nalazi se u gradskoj opštini Niška Banja na području grada Niša u Nišavskom upravniom okrugu, između naselja Jelašnica (severno) i naselja Čukljenik (južno). Udaljena je 14 km istočno od Niša i 3 km od Niške Banje. Duga je oko 2 km, a široka svega 30 metara. Ona spaja Nišku kotlinu sa naseljima i turističkom destinacijom Bojanine vode na severozapadnim obroncima Suve planine.

Jelašnička klisura od 1995. ima status „Park prirode I kategorije zaštite“, kao prirodno dobro Republike Srbije od izuzetnog značaja, u cilju očuvanja prirodnih vrednosti i endemskih i subendemskih vrsta biljaka, koje su tu pronađene. (izvor Vikipedia)

error: Content is protected !!