Šta se krije iza najavljenih smena u javnim preduzećima – Buljugić i Baroš pred (ne)milošću Skupštine

Ukoliko dovoljan broj odbornika SO Kovin bude podigao ruke na sednici 25. oktobra, novi direktor Kovinskog komunalca biće pravnik tog preduzeća Jovan Buljugić, dok će u vruću fotelju lokalnog distributera gasa sesti tehnički direktor preduzeća Saša Baroš. To je, po svoj prilici, epilog višemesečne političko-pravno-kadrovske zavrzlame nakon letošnjeg raspisivanja konkursa za ova dva direktorska mesta.
Podsetimo, Baroš je bio jedini kandidat za Kovin gas, koji je i zimus prošao konkurs i „test“ opštinske izborne komisije, ali se „sapleo“ posle izbora. Nije izglasan na sednici skupštine novog saziva, pa je na mestu vršioca dužnosti ostao Vladimir Milojević, jer je nova SNS-SPS koalicija, u podeli postizornog plena, Kovin gas dala socijalistima.
Već na narednoj sednici Milojević je smenjen, da bi bio postavljen kadar SPSa (opet kao v.d.) Vuk Vuković. A potom je, početkom leta, rapisan još jedan konkurs na koji se, pored Vukovića, javio (opet) Baroš. Ispostavilo se da Vuković ne ispunjava sve konkursom tražene uslove, pa je opštinska kadrovska komisija odbacila njegovu prijavu, i utvrdila da je jedino Baroš „valjani“ kandidat.

Hoće li i ovog puta biti u nemilosti skupštinske većine, pokazaće se 25. oktobra. Podsećanja radi, Baroš je u vreme smene naprednjaka, u leto 2014. proveo tri meseca na mestu vršioca dužnosti.
Mnogo složenija priča u „ogledalu grada“, kako su u proteklim sazivima političari umeli da „krste“ Kovinski komunalac. Nakon isteka jednogodišnjeg mandata vršioca dužnosti direktora Uroša Jovanovića (polovinom aprila), novi saziv SO Kovin imenovao je u junu na mesto v.d. direktora Predraga Stojšina (tehničkog direktora i jednog od čelnih ljudi kovinskih naprednjaka). On se javlja i na konkurs za direktora Komunalca, koji, krajem juna, raspisuje Skupština opštine, baš kao i pravnik tog preduzeća, Jovan Buljugić. (interesantan je detalj da je Buljugić već ranije tužio Stojšina, tačnije Komunalac, za mobing i dobio na sudu).
Komisija za sprovođenje konkursa „otkrila“ je, polovinom septembra, da prijava Stojšina nije valjana – jer se u njoj ne navodi „da je reč o prijavi na predmetni konkurs“, pa još, navodno, i nije potpisana. Stojšin, navodi se dalje, nije dostavio izvod iz matične knjige rođenih, ali ni fotokopiju o stručnoj spremi kako je to navedeno u konkursu (?!). Spisak propusta dopunjuje, navodno, najbitniji: naime, dostavljena potvrda da je proveo dovoljan broj godina na rukovodećoj poziciji u preduzeću Eko Invest iz Kovina je bez imena i prezimena ovlašćenog lica koje mu je izdalo. Usput, do pred kraj avgusta Stojšin se u APR-u vodio kao direktor iste firme (jedan od uslova za direktorsku fotlju javnih preduzeća je i pet godina rukovodećeg staža).
Pre komisije, saznajemo, ovaj propust uočio je i protivkandidat Buljugić i podneo krivičnu prijavu za, kako navodi za portal Kovinac.com , falsifikat. Prijavu je podneo početkom avgusta tvrdeći da je istu potvrdu Stojšin priložio i prilikom imenovanja na mesto v.d. direktora u junu.

Poslednjih dana čaršijom kruže priče kako je stranka, zbog navedenog, „pustila Stojšina niz vodu“. On za Kovinac.com, pak, kaže da je jedina istina da je podneo ostavku, ali iz ličnih razloga, koji nemaju veze s politikom, niti bilo kakvim pričama kojima se špekuliše, te da „jednostavno ne želi više da trpi pritisak kome je izložen“ uprkos, kako navodi, „očiglednim rezultatima koje je postigao kao vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća „Kovinski komunalac“. Kako.god, jedini kandidat za mesto direktora na sednici 25. oktobra biće, izvesno je, pravnik Jovan Buljugić.
Hoće li biti po ukusu skupštinske (naprednjačke) većine, pokazaće, opet sednica SO zakazana za 25. oktobar.

error: Content is protected !!