Šta donosi nova Mreža osnovnih škola na teritoriji opštine Kovin – Sve je isto samo dece nema

Sve seoske škole radiće od prvog septembra normalno (neke, doduše, s novim imenom), osnovci će se i dalje upisivati u najbližu školu (ili onu koju odaberu), biće, blagovremeno, smanjen broj nastavnika i administrativnih radnika, a pored osnovaca iz Pločičkog rita i Belog brega, organizovan prevoz na nastavu dobiće i učenici iz Malog Bavaništa.
Ovo je, u najkraćem, rezime nove Odluke  o mreži osnovnih škola na teritoriji opštine Kovin koju je juče usvojila odbornička većina SO Kovin, a koja je, za kratko vreme, podigla mnogo buke i izazvala dosta nedoumica u javnosti.
Polovina osnovnih škola u opštini  izgubiće status „matične“ i postati „izdvojeno odeljenje“ neke druge škole.
Jedan od osnovnih kriterijuma ove odluke leži u zakonskoj regulativi po kojoj osnovna škola mora imati najmanje 480 učenika i 16 odeljenja.
Ovaj „minimum“ u školskoj 2017/2018 jedino je ispunjavala bavaništanska OŠ Bora Radić (488 učenika) koja će ostati „netaknuta“. Uz nju i OŠ Žarko Zrenjanin u Skorenovcu  (sa svega osamdesetak osnovaca) jer se u njoj nastava odvija na mađarskom jeziku.
Sve ostale, pretrpeće „ukrupnjavnje“.

Tačnije, biće pripojene jednoj od tri kovinske osnovne škole i „poslovaće“ kao izdvojena  odeljenja.
Tako će OŠ „Đura Jakšić“ u Kovinu (426 učenika ove godine) pod svoje okrilje primiti pločičku OŠ „Đura Filipović“ (135) i imala bi preko 16 odeljenja i 522 učenika.
Kovinskoj Zmajevoj školi  (287) biće pidodate OŠ „Miša Stojković“ iz Gaja (228) i „Predrag Kožić“ iz Dubovca (107) čime će se (administrativno) broj učnika popeti na 617 u preko 32 odeljenja.
Trećoj kovinskoj osnovnoj školi školi „Desanka Maksimović“ (255) pripašće deliblatska OŠ „Paja Marganović“  (188) i OŠ „Sava Maksimović“ (163) iz Mramorka. Tako će ova imati 593 učenika u preko 32 odeljenja.
Ranije je, takođe skupštinskom odlukom, ugašeno istureno odeljenje OŠ Jovan Jovanović Zmaj u Malom Bavaništu pa će tamošnji osnovci putovati u Kovin (dosad su putovali samo viši razredi). Od ranije, prevoz do škole obezbeđen je školarcima iz naselja Beli breg i Pločički rit.
U resornom odeljenju Opštinske uprave rekli su nam da se gotovo ništa i ne menja (bar kad su deca u pitanju). Ne mora, čak, i naziv škole. Samo donekle. Tako, na primer, škola u Pločici ubuduće može nositi naziv OŠ Đura Jakšić Kovin – izdvojeno odeljenje Đura Filipović Pločica.
Među „smernicama“ kojima se vodila komisija zadužena za izradu nove mreže škola navodi se smanjenje broja pravnih lica, efikasnija organizacija rada, mogućnost ukrupnjavanja normi nastavnika, stručnija zastupljenost  i svođenje tehnoloških viškova na minimum (što je, dodaju u Opštinskoj upravi, „teret“ kojim će se pozabaviti Ministarstvo).
Ključni je onaj o padu nataliteta i zakonskom minimumu. Prema podacima Opštinske uprave na teritoriji opštine se godišne rodi prosečno 280 beba (podsetimo, do devedesetih godina prošlog veka ta brojka je bila više nego dvostruka).

Među onima (prvenstveno prosvetarima) koji su ovu odluku dočekali „na nož“ stoji niz primedaba – od (ne)stručnosti komisije koja je radila elaborat, preko preterane „centralizacije“ (sve tri kovinske škole (p)ostaće matične), mogućnosti da se kombinovano odeljenje u Malom Bavaništu sačuva, pa sve do pitanja opravdanosti postojanja OŠ „Desanka Maksimović“ za koju se tvrdi da nema svoju imovinu već je podstanar u zgradi Gimnazije. I kao takva ne može biti „matična“ odnosno „javna“ škola.
U obrazloženju Komisije, pak, piše da se „Mrežom javnih osnovnih škola sačuvala mogućnost da sva deca sa teritorije opštine pohađaju nastavu u matičnoj sredini, što će u velikoj meri doprineti očuvanju seoskih područja.“
Pojedinci, opet, izražavaju bojazan da će neka nova vlast, u nekom narednom vremenu, sličnom odlukom pogasiti i onih pet seoskih škola koje postaju „izdvojena odeljenja“ pa će đaci sa sela putovati u Kovin.
Bilo kako bilo, saznajemo u Opštinskoj upravi, o ovoj odluci (novoj Mreži škola) najpre će svoje mišljenje resorni pokrajinski sekretarijat.

error: Content is protected !!