Spuštena zavesa na Vidovdansku ligu 2020 – Favorit fulao na ruletu, „boginja“ (i 1000 evra) odlaze u Saloon

Dve penal završnice, pregršt golova i lepih poteza, zamalo izbegnuto pesničenje u „trećem poluvremenu“ (zahvaljujući  intervenciji redara, razumnijih igrača, ali i  policije), glavna su obeležja finalne večeri, treće po redu Vidovdanske lige u malom fudbalu koja je u proteklih nekoliko dana igrana u Mramorku.
Pobedom 3:2 nakon penala (4:4 u regularnom delu) protiv „domaće“ ekipe Kod Drokija, „domaća“ ekipa Saloona novi je čuvar mramoračke „Zlatne boginje“ (i dobitnik 120 hiljada dinara).

Ekipi Proletera pripalo je utešno, treće mesto (pehar i 30.000 dinara), najbolji golman je Dalibor Breti (Saloon), najbolji strelac Filip Pešterac (Kod Drokija), dok je titulu (i pehar) za najboljeg igrača poneo Dejan Savkov (Saloon).
Da otrcani sportsko-filmski termin Hičkokovska završnica nije poodavno patentiran, svakako bi zaživeo večeras u Mramorku.
Veče je otvorila utakmica za treće mesto između domaćeg Proletera i glogonjske ekipe Polovni automobili Gagi i Boki. U regularnom delu završena je vaterpolo skorom 8:8, a verujemo da bi detaljno nabrajanje strelaca i hronologija rezultatske  klackalice oduzelo vremena i živaca i najvećim zaljubljenicima u najvažniju sporednu stvar, pa je, stoga, možda i najbolji rezime ovaj – sve je počelo i završilo se s golmanom pobedničkog sastava Marinkom Krgovićem. Istina, poveli su „polovnjaci“ golom Nikolovskog, ubrzo je „jedinica“ Proletera projektilom s desetak metara poravnao na 1:1, a onda su se golovi nizali kao na traci – imali su pobednici 8:6 par minuta pre kraja, ali su, opet Nikolovski i premijerno Vukov poravnali u finišu an 8:8 pa je sve moralo ispočetka.
Ovog puta s bele tačke.

Serija od po tri penala nije ni ispucana do kraja jer je Marinko Krgović skinuo već prva dva udarca gostiju i tako doneo svojoj ekipi „bronzu“ (dvojica Milana iz pobedničke ekipe, Ilić i Dumić bili su precizni).
A onda finale za koje niko nije slutilo da će doneti toliko uzbuđenja. Naime, lokalni „bukmejkeri“ u improvizovanom bifeu iza gola na južnoj strani (podno vatrogasnog tornja) rekli su nam pre meča da su Drokijevi momci viđeni pobednici: „Već su igrali u grupnoj fazi, a Saloon je izgubio glatko s 3:0“.
Ipak, fudbal ne bi bio to što jeste da lopta nije okrugla, a Alfred nije Hičkok.

Istina, krenulo je po kafanskoj priči posle samo dva minuta kad je Bogdan Milovac spretno i sretno ugurao u gol narandžastih odbitak od prečke. Jedan neoprezan start odbrane favorita doneo je penal ekipi Saloona koji je Janković pretvorio u 1:1. U međuvremenu, autsajderi koriste opravdano isključenje golmana gostiju na dva minuta i stižu do prednosti. Ipak, 30 sekundi pre kraja poluvremena, drugi MilovacStojan postiže gol za „iks“ na poluvremenu (2:2).
Na sledeći gol čekalo se dobrih desetak minuta kad je Filip Pešterac iskoristio odbitak golmana Bretija i doveo ekipu Kod Drokija u novo vođstvo od 3:2.
Narandžasti (Oranjee  – po nizozemskom) se nisu predavali, Ćirić je izjednačio na 3:3, a koji minut kasnije usledio je i potez večeri – Advinov iz Saloona je na petoparcu okrenuo pola Drokijeve odbrane i (papirnatom) autsajderu, na pet minuta pre kraja, doneo novu prednost.
Usledio je paklen finiš u kome je ekipa Kod Drokija igrala viktorije pred golom Bretija, a ovaj skidao šuteve u maniru Arpada Šterbika. Ipak, ravno tri sekunde pre kraja Željko Jaćimović umuvao je loptu u mrežu Saloona za konačnih 4:4.
Nakon malo čarki i obostranih primedbi na račun sudijskog para BogdanovićIgnjatović (koji je korektno odsudio) prisupilo se izvođenju penala.
Za razliku od „malog finala“, nije se mnogo mašilo. Samo jednom!
Favoriti su u trećoj seriji pogodili samo stativu i slavlje ekipe Saloona mpoglo je da počne.
Doduše, nije mnogo trajalo.

Ubrzo je nastavljen rat, malo oko nekih sudijskih odluka, a malo više oko nekih „verbalnih“ prepirki tokom utakmice, uskočilo je i par gledalaca, ali, srećom, i dežurna patrola policije.
Za razliku od novinarske, beležnica „plavaca“ je (opet –  srećom), ostala prazna – ruke su pružene, a zavesa spuštena.
Ko gubi, ima pravo da se ljuti, naravoučenije je je i pobednika i poraženih koje se čulo u „bifeu“ kad su se glave ohladile.

Na kraju, da zaključimo u maniru kolega sa nacionalnih frekvencija – od nekoliko stotina prisutnih, zaštitnu masku (istina, oko vrata, a ne preko lica), imao je samo dvojac dežurne policijske patrole i potpisnik ovog teksta.
O socijalnoj distanci i da ne govorimo.
„U Mramorku nema korone, samo dobrog fudbala“, rekli su nam na kraju.

TREĆA PENAL SERIJA (I BICIKL) PRIPALA NOVIČIĆU

I tu nije kraj kad su u pitanju penali. Naime, paralelno sa utakmicama seniora, u pauzi su se takmičili i najmlađi. I to u šutiranju penala na mali gol. Najuspšniji bio je Ognjen Novičić koji je u finalu bio nepogrešiv protiv Danila Obradovića i tako osvojio vredan bicikl.

error: Content is protected !!