SO Kovin i redovno i vanredno – bez novih direktora

Odbornici Skupštine opštine Kovin nisu danas izabrali Jovana Buljugića i Sašu Baroša na mesto direktora Kovinskog komunalca odnosno Kovin gasa, iako su bili jedini kandidati koji ispunjavaju uslove za te funkcije. Ta “vest” nikog nije iznenadila, jer se znalo da nisu po “ukusu” vladajuće većine, pa je ishod glasanja bio očekivan: najpre je skupštinska većina sa 37 glasova protiv odbila kandidaturu Buljugića, a potom, istim rezulatatom, poručila i Barošu da nije “podoban (drugi put u ovoj kalendarskoj godini). Odbornici Demokratske stranke i Dveri se nisu mešali u ovo kadrovsko-stranačko „nadmudrivanje“.
I dok je situacija kod Kovin gasa ostala “pod kontrolom”, jer je sadašnji vd direktor Vuk Vuković ostao (do daljnjeg) odgovorno lice tog javnog preduzeća, (premda je odbornik Dveri Petar Krstić tvrdio da nema zakonskog osnova), kod Komunalca je nastao vakuum. Po „neizboru“ Buljugića razrešen je dužnosti i bivši vršilac dužnosti direktora Predrag Peca Stojšin pa je „ogledalo grada“ ostalo „obezglavljeno“ par sati. Usledila je telefonska Opštinskog veća na kojoj je za novog vršioca dužnosti imenovan Dragoslav Jeremić, dosadašnji rukovodilac jednog od brojnih Komunalčevih sektora. Ovaj izbor Jeremića morala je da aminuje i skupštinska većina, na novoj, (prvoj vanrednoj ovog saziva), koja je započela u 14 sati, četiri sata nakon redovne.
Uz Jeremića je provučena i tačka o godišnjem programu uređenja poljoprivrednog zemljišta. Podsetimo, prijava nesuđenog direktora Komunalca, Buljugića protiv opštine već je na sudu (zbog, navodno, “lažne dokumentacije koju je Stojšin podneo prilikom stupanja na v.d. funkciju”), ali je novina, da će Saša Baroš da “presavije tabak” protiv opštine, jer je, kako ističe za kovinac.rs, jedini na dva konkursa ispunjavao uslove za mesto direktora, a nije izabran.

(odbornici SNSa glasaju protiv Buljugića)

Inače, to je četvrti slučaj od dolaska na vlast Srpske napredne stranke 2013. Godine, da jedini kandidat za direktora nekog lokalnog preduzeća ili ustanove nije po volji odborničke većine. Pored Buljugića i Baroša (dva puta), ista sudbina zadesila je i nesuđenu direktorku bibloteke Larisu Mikić, koja je u jesen 2015. jedina na konkursu ispunjavala sve uslove ali ju je “diskvalifikovala” činjenica da je bliska DS-u, pa je vršilac dužnosti ostala Jelena Stojanović (kadar SNS- a) koja je do narednog konkursa pribavila potrebnu potvrdu o stažu. I protiv ovog izbora, saznajemo, podneta je, tada, krivična prijava od strane NN lica jer je potvrda iz bavaništanskog Kulturno-umetničkog društva navodno nevalidna.

Prva sednica danas je započela verifikacijom mandata troje novih odbornika: Ninoslave Stojković i Jovice Dolovačkog iz SNSa, te Magdolne Jakab iz SVMa, a najviše “buke” podiglo se tokom rasprave o Finansijskom planu Turističke organizacije. Više od turističkog dinara, odbornika Petra Krstića interesovalo je po kom osnovu izveštaje i dalje potpisuje njegov imenjak v.d. direktora Petar Stamenović, koji je na privremenoj funkciji duže od zakonskog maksimuma od godinu dana. Opština je, po usvajanju novog Statuta Turističke organizacije, još u aprilu trebalo da raspiše konkurs za direktora.

„Konkurs je u toku“, rekao je predsedavajući Bradanji i “to je najbitnije”. Što se tiče prekoračenja v.d. mandata, dobacio je neko, nije prvi (verovatno ni poslednji). Kako u ovoj, tako i u nekim prošlim vlastima. Vest sa današnjih skupštinskih zasedanja je I ova: svaki od 44 odbornika (koliko ih je prisustvovalo na jednoj redovnoj i jednoj vanrednoj sednici) zaradio je za nepuna dva sata polovinu srpskog minimalca ili 11.322 dinara, ako “matematika” počiva na podacima koje je nam je nedavno saopštila Opštinska uprava, da je odbornička dnevnica 5.661 dinar po sednici.

(sve manje osnovaca: Ljubinka Korak)

Odbornici vlasti i (malobrojne) opozicije danas su ipak bili složni u saosećanju zbog onespokojavajuće činjenice da nas je sve manje. Naime, analizirajući „dobro obrađene“ izveštaje o školskoj 2017/2018. godini, odbornica SPSa Ljubinka Korak je s govornice pročitala podatke prema kojima je, u odnosu na prošlu godinu, u ovoj, na teritoriji opštine upisano čak osamdesetak osnovaca manje (od čega 15 prvaka).

error: Content is protected !!