Skupštinska većina konstatovala ostavku Sanje Petrović – Nenek i Vujović otvorili predizbornu sezonu

Sanja Petrović od danas (zvanično) nije predsednica opštine, Zoran Nikolić ostao je bez funkcije njenog zamenika, a raspušteno je i devetočlano Opštinsko veće.
Ipak, oni će do daljeg obavljati svoje funkcije.
A to „dalje“, biće, najverovatnije, lokalni izbori koji bi trebalo da budu održani kad i parlamentarni i pokrajinski.
Današnju (šestu vanrednu) sednicu SO Kovin predsedavajući Zoran Bradanji obrazložio je kao „hitnu“ zbog preostale četiri tačke.
Ne i zbog prve, najbitnije, koja se odnosila na (drugu) ostavku predsednice opštine Sanje Petrović.
Kako se o ostavkama ne raspravlja, trideset i petoro prisutnih odbornika samo je primilo informaciju o ostavci „iz ličnih razloga“.
Da je sve unapred sračunato i da je ostavka zapravo tu da inicira vanredne lokalne izbore, otkrio je, (slučajno ili ne, ne znamo) šef odborničke grupe SNSa Srđan Nenek. I to u raspravi o tački u kojoj se odlučivalo o ustupanju zemljišta najavljenom turskom investitoru:
„Tri meseca pre situacije u kojoj ćemo ponovo da se biramo mi i dalje radimo punom parom. Uspevamo da opremimo ruinu u industrijskoj zoni i zaposlimo u startu, verovatno, sto ljudi. A na kraju i trista, ako ste uspeli negde da pročitate.

Hoću da pohvalim predsednicu  opštine,  čitavo rukovodstvo i vrh SNSa izvođennjem ovakvih krupnih, kapitalnih stvari. U prethodne četiri godine se stvarno pokazalo da mi idemo krupnim koracima samo napred“, rekao je, između ostalog, Nenek i dodao da bi voleo da „neko, negde to i zabeleži.“
Svojim govorom Nenek je izmamio aplauze stranačkih kolega, ali i (na govornicu) odbornika socijalista Gorana Vujovića.

Nije mu bilo pravo što naprednjaci svojataju minuli rad.
„Izborna kampanje je krenula, vidim“, konstatovao je Vujović i nastavio.
„Da kažem da je ovo uradio SNS, kao nosioc, ali da velike zsluge za ovo imaju SPS i JS, SVM, koji sede ovde zajedno i koji sve podnose i trpe, sva prozivanja, koja su i osnovana i nesonovana.
I mislim da ne treba favorizovati samo jednog, ipak smo mi tim, bez obzira na sve“, rekao je Vujović i priznao da jedno vreme, ipak, nije bio deo „tima“ (napustio je SPS i delovao kao samostalni odbornik, da bi se pre par sednica vratio u stranku.)
Uprkos hvalospevima, primetio je kako je u protekle tri godine ove vlasti najmanje urađeno za „njegov Mramorak.“
Da li je u pitanju lična osveta prema njemu, ili činjenica da mramorčani nikad nisu priznali kovinsku opštinu (a nikad nisu imali ni predsednika opštine), tek, rekao je i sledeće:
„Moji socijalisti bi trebalo da se zamisle malo kako će u Mramorak pred građane.“
U skupštinsko nadgornavanje Vujovića i Neneka na momenat umešao se, pomirljivim tonom,

i najstariji odbornik, Mramorčanin Jovica Dolovački, na kraju i sam predsednik SO Zoran Bradanji konstatacijom da se previše iskače iz dnevnog reda.
„Ja ne znam da je počela bilo kakva predizborna kampanja“, rekao je Bradanji.
Sve u svemu, računica je, doznajemo, ovakva.
Skupština opštine ima rok da u narednih mesec dana „iznedri“ novog predsednika (kandidata koga bi skupštinska većina prihvatila). Kako, izvesno je, ne postoji politička volja, posle isteka tog roka „predsedničku krizu“ rešiće Vlada RS imenovanjem petočlanog Privremenog organa (proporcionalno zastupljenosti u SO, a čiji će predsednik najverovatnije biti Sanja Petrović).
Taj privremeni organ imaće vremena taman da u cajtnotu raspiše vanredne lokalne izbore koji će, kako stvari stoje, biti kad i oni parlamentarni i pokrajinski – 26. aprila.

Čitajte još na Kovinac.com