Sigma ili čovek – Biram čoveka – Ima li nade za Zrak nade? (6)

„Kad je neko bolestan obično ga saželjevamo i trudimo se da mu pomognemo. Međutim, kad neko ima mentalnih problema, okolina ga se najčešće kloni. Ta osoba je najčešće stigmatizovana. Upravo zato odlučili smo se na ovaj korak.

U jesen 2015. grupa pacijenata i lekara Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti Kovin onovala je udruženje Zrak nade, a prvo javno predstavljanje počelo je upravo ovom rečenicom.
Osnovni cilj udruženja jeste tzv. vaninsitucionalni rad s pacijentima koji pate od bilo kakvog mentalne bolesti.

„Ljudi se plaše da prekorače prag ustanove, u ovom slučaju psihijatrijske bolnice, baš zato da ne bi bili obeleženi.“


Na ideju su došli sami pacijenti, rekla nam je svojevremeno načelnica ženskog akutnog odeljenja kovinske bolnice dr Gordana Kokora.

„Vodili smo ih na slične susrete, jer udruženja postoje u drugim gradovima. Svidelo im se pa smo zajednički došli na ideju da i u Kovinu napravimo sličnu stvar.“


Ciljevi udruženja su okupljanje osoba s problemima mentalnog zdravlja, okupljanje svih zainteresovanih za povezivanje osoba s navedenim problemima, njihovih prijatelja i porodica s društvom u celini, inapređenje njihove međusobne komunikacije, saradnje i pomoći, uključivanje ovih osoba u aktivnosti lokalne zajednice, kao i pružanje osnovnih informacija o bolestima, kao i inačinima njihovog prihvatanja i pevazilaženja.


Foto Facebook – Članovi kovinskog Zraka nade na Svetskom danu mentalnog zdravlja u beogradskom Domu omladine

Zrak nade je u međuvremenu postao i deo udruženja NaUm, prve mreže za promociju mentalnog zdravlja u Srbiji.
Pored kovinskog, čine je  udruženja  Herc, Duša i Vida iz Beograda, Valenca iz Niša, Mir iz Pirota, Duga iz Zrenjanina, Sunce iz Novog Kneževca, ULOP iz novog Sada.
Osim okupljanja i druženja članova, udruženje Zrak nade je građanima Kovina u nekoliko navrata javno prezentovalo svoj rad, a redovno održavaju tribine povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja.

Foto – print screen – https://mrezanaum.org/udruzenje-zrak-nade-kovin/ 

Iako je, prema rečima dr Kokore postojala ideja da udruženje od opštine zatraži prostorije bliže centru grada jer se, dodaje, taj „metod“ pokazao kao efikasniji.

„Zadovoljniji su i mladi koji imaju neki problem, ali i roditelji.“

Pacijenti se, zasad, uglavnom okupljaju u lepo opremljenim prostorijama kovinske bolnice.

Nekoliko puta godišnje u saradnji sa lokalnom samoupravom prezentuju svoj rad, najčešće na bazarima i manifestacijama gde su obavezno prisutni sa štandom na kojima prodaju rukotvorine i suvenire koje su sami izradili.

*Tekst je deo projekta „Stigma ili čovek – Biram čoveka“ koji je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Čitajte još na Kovinac.com