Šemlal, Lukićeva, Cvetković i kata-tim najbolji u 2021. godini, Sekelju nagrada za životno delo

Karatista kovinskog Radničkog Stefan Šemlal najuspešniji je sportista naše opštine u godini za nama, Marija Lukić iz Udruženja sportskih ribolovaca Dunavac 2020, najbolja je seniorka, Vladimir Cvetković, šef struke Košarkaškog kluba Radnički je najbolji trener, kata-tim Karate kluba Radnički je najbolja ekipa, dok je Jožefu Sekelju, nekadašnjem igraču rukometnog kluba Radnički, a potom i treneru obe selekcije (muške i ženske) iz našeg grada, pripalo priznanje Životno delo, na 45. dodeli nagrada najuspešnijima u sportu u opštini, koje je održano u vikendu za nama u Domu kulture.

STEFAN ŠEMLAL – Rođen je 29. jula 1994. godine. Vanredni je student Sportske akademije.

Posle višegodišnje pauze u sezoni za nama vratio se na tatami i nastavio onako kako je to činio i pre odsustva iz takmičarskog karatea – osvajanjem medalja.

Na Prvenstvu Vojvodine osvojio je zlato sa kata-timom, a medalje istog sjaja, takođe u ekipnoj konkurenciji osvojio je i na Kupu Vojvodine, odnosno Kupu Srbije. Na poslednje pomenutom takmičenju u pojedinačnoj konkurenciji bio je treći.

Za reprezentaciju Srbije nastupao je u seniorskog konkurenciji na Balkanijadi u Poreču gde je zauzeo 11. mesto pojedinačno, a borba za medalje izmakla mu je za 0.6 poena.

MARIJA LUKIĆ – Rođena je 17. dana decembra 2001. godine. Student je Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu.

Minule godine dominirala je vodama Srbije u pecanju među damama u disciplini plovak.

Najpre je prvo mesto osvojila na prvenstvu države koje je održano početkom jula na kanalalu „Železare“ u Smederevu, da bi potom najbolja bila i na Izbornom prvenstvu države koje je održano u septembru na kostolačkom Dunavcu.

Zlato u Kostolcu donelo joj je tako i titulu apsolutnog šampiona Srbije u disciplini plovak za dame, a takođe i pravo nastupa na šampionatu sveta koje bi trebalo ove godine da bude održano u Francuskoj.

VLADIMIR CVETKOVIĆ – Sa seniorskim sastavom Radničkog za malo mu je izmakla titula prvaka i plasman u Prvu srpsku ligu na kraju prošle sezone. Pitanje je kako bi se sve završilo da pančevački Virtus nije istupio iz lige i “obrisao” kovinskom sastavu dve pobede i sa prvog ga „gurnuo“ na treću poziciju na tabeli neposredno nakon početka plej-ofa.

U ovoj sezoni seniori Radničkog prvi su na tabeli Druge srpske lige posle prvog dela sezone sa 9 pobeda u isto toliko utakmica.

Sa kadetskim sastavom Radničkog načinio je jedan od najvećih usepha kluba u novijoj istoriji osvajanjem Regionalne lige Vojvodine na Finalnom F4 turniru u Vršcu. Kadeti Radničkog najpre su savladali Sloven iz Rume, a potom u finalu domaći Vršac.

Na ovom turniru dobio je i priznanje za najboljeg trenera.

KATA-TIM KARATE KLUBA RADNIČKI KOVIN – Tradiciju osvajanja medalja sa najvažnijih državnih takmičenja nastavili su i u minuloj godini. Najpre su krajem februara postali prvaci Vojvodine, da bi mesec dana kasnije sa prvenstva države koje je održano u Čačku „doneli“ srebro.

Na Kupu Srbije, koji je sredinom maja održan u Beočinu, osvojili su zlatnu medalju, a takođe, na najvišem pobedničkom postolju našli su se i nakon Kupa Vojvodine.

JOŽEF SEKELJ – Rukometnu karijeru proveo je u Radničkom iz Kovina tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. Igrao je na poziciji srednjeg beka u generaciji igrača koja je do tog trenutka ostvarila najveći uspeh kovinskog muškog rukometa igranjem u Vojvođanskoj ligi.

Trenersku karijeru među seniorskim ekipama započeo je u sezoni 1986/87. na klupi ženskog kluba Radničkog, prvenstvo nakon što je ekipa ispala iz Druge lige jugoslovenskog rukometa i kada su je napustile gotovo sve igračice prvog tima. U Vojvođanskoj ligi je startovao sa najmlađim sastavom u prvenstvu i to bez i jedne igračice koja je imala dovoljno godina da izvadi ličnu kartu. Radnički je na kraju sezone ispao u Banatsku ligu, a mladi sastav počeo je potom da pokazuje veliki potencijal.

Nakon sezone u kojoj je osvojio četvrto mesto, u narednoj je u 22 utakmice upisao isto toliko pobeda. Linija uspeha išla je uzlaznom linijom iz prvenstva u prvenstvo da bi „kruna“ istog bila sezona 1992/93. kada je prvi put od kako je lopta stigla u našu opštinu jedna ekipa obezbedila učešće u najvišem državnom rangu. 19. maja 1993, protiv smederevskog eMeKS-a pobedom od 29:19, u Kovinu, obezbeđen je i matematički ulazak u viši rang.

Kovinske rukometaše vodio je u dva navrata – prvo u sezoni 1993/94, a zatim i u sezoni 2001/02 u ligi “stepenik“ ispod elite srpsko-crnogorskog rukometa.

Nagrade su dodeljene i perspektivnim sportistima naše opštine, a to su:  Veljko Marinkov (FK BSK Bavanište), Jakob Futerer (FK Radnički Kovin), Uroš Pušonjić (Košarkaški klub Radnički Kovin), Vuksan Rakočević (OK Bavanište), Vladana Captenić (Šah klub Radnički), Andrijana Šarčević (ŽFK Nova Kolonija), Tamara David (ŽKK Kovin), Miljan Petrović (RK Radnički Kovin), Sofija Carić (OK Radnički Kovin) i Nikola Caran (Karate klub Radnički Kovin).

Perspektivne ekipe su: kadeti Košarkaškog kluba Radnički, koji su osvojili Regionalnu ligu Vojvodine, odnosno omladinci Fudbalskog kluba Radnički iz Kovina koji su postali prvaci Južnog Banata, a sada su na dobrom putu da do titule dođu i u višem rangu – Drugoj ligi Vojvodine.

Sportski radnik godine je Željko Dragić iz Košarkaškog kluba Radnički Kovin.

Ekipa za sećanje je sastav Rukometnog kluba Radnički iz 2003. godine, koji je izborio plasman u najviši rang državnog rukometa, dok je priznanje u kategoriji „Zaboravljeni as“ pripalo Ivanu Blagojeviću iz Fudbalskog kluba Radnički Kovin.

RK Radnički Kovin – 2003.

Specijalne nagrade pripale su vicešampionima sa Evropskog prvenstva u odbojci, koje je prošle godine održano u Beogradu Aleksandru Vladisavljevu (pomoćni trener, nekadašnji igrač i šef struke OK „Bavaništa“) i Sari Carić (bivšoj igračici Radničkog, a sada Tenta iz Obrenovca).

Specijalne nagrade na „lokalnom“ nivou pripale su: Marku Markoviću (Rukometni klub Radnički Kovin), Dragani Stanimirov (ŽFK Nova Kolonija) i Draganu Jovanovu šahisti kluba „Voja Poštar“ iz Gaja.

U oblasti školskog sporta nagrađene su odbojkaške selekcije (muška i ženska) Osnovne škole „Bora Radić“ iz Bavaništa. Dečaci su bili treći u državi, a devojčice srebrne na Međuokružnom prvenstvu.  Nagrada je pripala i Strahinji Đorđeviću (karatista Radničkog iz Kovina), koji je osvojio bronzu u katama pojedinačno na školskom prvenstvu države.

U narednih nekoliko dana biće objavljeni i opširniji tekstovi o svakom od nagrađenih sportista. Sutra: Perspektivne ekipe opštine za 2021. godinu.

(foto:M.Šasija)

error: Content is protected !!