Sedma sednica SO Kovin – Poručio Krstić (da dođe inspekcija)

Zbog ranije sprovedenih poslova  koje Kovinski komunalac pokušava da naplati kroz danas usvojenu Prvu izmenu poslovanja, odbornik Dveri Petar Krstić pozvao je javno, sa skupštinske govornice, opštinsku budžetsku inspektorku Maru Žepšu da proveri ima li nepravilnosti u poslovanju najvećeg opštinskog javnog preduzeća. Pre toga, upozorio je kolege odbornike, da ne glasaju za ovu tačku jer je, kazao je,  protivna zakonu. Među „spornim“ poslovima, nabrojao je, očito dobro pripremljeni Krstić, jesu nastrešnica na groblju, nabavka dostavnog vozila i mini rovokopača, angažovanje novog (i skupljeg) advokata i štošta drugo.
Uprkos Krstićevom „upozorenju“, skupštinska većina je usvojila ovu tačku.
Inspekcija da pročešlja Komunalac – Petar Krstić

Kao i ostalih 23 koliko ih je bilo na dnevnom redu.
Sednica je i počela pitanjem Krstića zašto u Dnevni red nije uvrštena Porodična deklaracija koju je pismeno predložio ranije. Predsednik SO Zoran Bradanji je „lično“ ocenio predlog kao nepodesan za skupštinu (i „diskriminatorski, jer pravi razliku između bračne i vanbračne zajednice“), a potom, prilično opširno, obrazložio na koje sve načine lokalna samouprava već štiti porodicu i porodične vrednosti (za šta je dobio aplauz s one strane sale gde sede odbornici SNSa).
Iako je Krstić pitao samo „zašto nije uvrštena u dnevni red“, Bradanji je stavio na glasanje ovu tačku koju, očekivano, odbornička SNS-SPS-JS-SVM većina nije usvojila.
Tek delimično, rešena je i zagonetka prve tačke u kojoj su odbornici SO izglasali Predlog odluke o osnivanju Ustanove za sport Kovin.
Zašto, pored postojećeg Sportskog saveza, osnivamo još jednu sportsku „firmu“, šta će biti sa petoro zaposlenih u pomenutom savezu i čime će se baviti nova Ustanova, pitanja su koja su interesovala demokrate Srđana Vukšu i dr Vladimira Tasića. Ostala je i, javno neizrečena sumnja, da se priprema teren za neko novo (stranačko) udomljavanje. Po rečima Stojanke Tasić, rukovodioca Odeljenja opštih poslova, reč je o reorganizaciji i prilagođavanju (novom) Zakonu o sportu koji je stupio na snagu pre par godina – niti će ko ostati bez posla, niti će biti novozapošljavanja, glasilo je, otprilike, obrazloženje Tasićke.
Udeo opštine Kovin u suosnivanju Javnog preduzeća „Urbanizam“ Pančevo, proteklo je u mini raspravi kolega lekara dr Srđana Neneka (SNS) i dr Vladimira Tasića (DS). I podsećanju na upokojeni Geoplan. Prvi je tvrdio da smo kadrovski devastirani te da bi u ovim uslovima neko novo opštinsko urbanističko preduzeće ličilo „na dom zdravlja u kome bi radile samo medicinske sestre i vozači“, a drugi, zamolio da stvar pojasni neko iz Opštinske uprave „…a ne ti Srđane.“

Ako može stručno objašnjenje – prvi čovek kovinskih demokrata dr Vladimir Tasić

Stručnog (ili stručnijeg) objašnjenja nije bilo.
Najmanje trvenja bilo je oko uvrštavanja bavaništanskih Dana ćirilice u kategoriju manifestacija od značaja za opštinu Kovin. Podsetimo, na prošloj sednici isti status dobili su i Dani mađarske kuhinje.
Zvanično je zatvoren i slučaj mramoračkog zabavišta.
Usvajanjem Mreža predškolskih ustanova, pripremna grupa je i zvanično prebačena u prostorije seoske škole (gde i jeste od 1.septembra). Tako je, čulo se na sednici, zatvoren krug – u svim mestima predškolci su izmešteni u prostorije osnovnih škola. Ostalo je samo pitanje šta će biti sa zgradom zabavišta za koju je odbornik SPSa Mramorčanin Goran Vujević izrazio nadu da neće doživeti sudbinu zgrade komiteta u tom selu.
Bez mnogo buke izglasana je i uranilovka među predsednicima saveta mesnih zajednica.
Naime, dosadašnje starešine deset opštinskih mesnih zajednica plaćane su po broju stanovnika – pa je, tako, predsednik manjeg saveta MZ imao mesečnu apanažu u visini od 20 posto prosečne plate u državi, dok je kolega iz veće (recimo, kovinske I MZ ili one u Bavaništu) dobijao 30 posto.
Ljudi se vrednuju po učinku, a ne broju stanovnika, glasilo je, otprilike, obrazloženje Radovana Miće Vukosavljevića, rukovodioca resornog odeljenja Opštinske uprave. Zato će, odsad, svi predsednici mesnih zajednica (pri)imati 30 posto (prosečne plate).
Da li je, sledeće, na redu i povećanje dnevnica članovima saveta mesnih zajednica, pitanje je koje je opet ostalo među skupštinskim klupama, ne i javno izrečeno.
Usledio je set tačaka o dva javna preduzeća (pa i ono uvodno) – odbornike opozicije Srđana Vukšu i Petra Krstića interesovalo je štošta, ponajviše umanjena (otpisana) potraživanja koja se vuku godinama. Ali, ni jedan od dvojice prisutnih vršioca dužnosti direktora Vuk Vuković (Kovin gas) i Dragoslav Jeremić (Kovinski komunalac) nije našao za shodno da izađe za govornicu i odgovori na postavljena pitanja.

Zašto su smanjena potraživanja u dva javna preduzeća? – Srđan Vukša

Posle sedme sednice u „v.d. status“ uplovio je i Dom zdravlja.
Dosadašnjem direktoru Svetu Vukadinoviću istekao je direktorski mandat, ali je, saznajemo nezvanično, na molbu opštinskih čelnika, prihvatio privremenu v.d. funkciju. Dokle, ne zna se. Demokrata Vladimir Tasić procenio je potez kao loš jer, kazao je, po zakonu, ingerencije (i kadriranje) nad Domom zdravlja u skorije vreme preuzima pokrajna. Konkurs je bio raspisan, ali ne i sproveden do kraja, rekao je Tasić i izrazio bojazan da ćemo uploviti u još jedan beskonačni vd status (poput Komunalca, Kovin gasa, Turističke organizacije…)
Kako je započeo, odbornik Krstić je i završio sednicu.
Po ko zna koji put ponovljenim pitanjem koji je pravni osnov da Petar Stamenović i dalje vrši funkciju v.d. direktora Turističke organizacije Opštine Kovin (TOOK).
Jer, u decembru se navršava tačno godina otkako je Skupština usaglasila Statut TOOK sa Zakonom o turizmu. A njime je predviđeno, da budući direktor mora imati fakultetsku diplomu, akademsko znanje jednog stranog jezika i pet godina iskustva na rukovodećim položajima. Krajnji rok za raspisivanje konkursa bio je mart. Konkurs su, međutim, najpre „omeli“ lokalni izbori, potom je raspisan (prvi put otkako je 2007. osnovana ova organizacija), a onda i poništen.
Bez javnog obrazloženja.
„Po kom pravnom osnovu Petar Stamenović i dalje potpisuje dokumenta kao v.d. direktor,  kad je raspisan i zašto je poništen konkurs za direktora TO. Tražim pismeni odgovor“, glasilo je odborničko pitanje Petra Krstića.

 

VUJOVIĆ NAPUŠTA SOCIJALISTE?

Najveći kritičar aktuelne koalicije na vlasti iz njenih, sopstvenih redova, od konstituisanja ovog skupštinskog saziva, bio je odbornik SPSa Mramorčanin Goran Vujović Kilo. Na dve poslednje održane sednice, Vujović, uglavnom ćuti. Pritešnjen između koalicije s naprednjacima i mukama svojih sugrađana, razmišlja da napusti stranku kojoj je veran od osnivanja i postane samostalni odbornik. Glasine su se pronele i u skupštinskim kuloarima, a sam Vujović ih ne demantuje za naš sajt.

„Razmišljam da napustim SPS, ali da zadržim mandat zbog mojih Mramorčana“, rekao nam je posle sedme sednice SO.
Vujović  je pažnju lokalne javnosti privukao u septembru kad je na sednicu SO došao peške iz Mramorka jer nije bilo javnog prevoza. Kako nam je ispričao, iz opštine su poslali auto po njega, stajali su poznanici da ga povezu, ali je, kaže, demonstrativno nastavio peške dok se ne reši pitanje autobuskog saobraćaja ka selima.
„I rešen je“, kaže ponosno.
Pre par nedelja Vujović je otvorio kancelariju seoske MZ za sve Mramorčane, a odštampao je i prve, očito predizborne letke (za izbore za Savet MZ Mramorak koji nas čekaju na proleće).

TASIĆ: KO GDE STANIJE?
Odborničko pitanje postavio je i prvi čovek kovinskih demokrata dr Vladimir Tasić koji je  tražio da skupštinske službe provere ko od odbornika živi na kojoj adresi. Postoji, naime, sumnja da pojedinci prijavljuju lažno prebivalište van Kovina i tako, pored odborničkih dnevnica, dodatno ubiraju putne troškove za svaki skupštinski dan.

Čitajte još na Kovinac.com