Saopštenje (dela) kovinske opozicije – Poziv na jedinstvo

 

Suočeni  sa samovoljom i autokratijom vladajućeg režima u Srbiji i Kovinu, nasiljem nad ljudima, zakonima i demokratskim institucijama i principima, te beskrupuloznom kontrolom medija koje taj režim sprovodi, mi, predstavnici opozicionih stranaka i izabrani predstavnici građana u SO Kovin, podržavamo  bunt građana u celoj Srbiji i Kovinu, te pozivamo sve, demokratski i slobodarski orijentisane građane i stranke na jedinstvo u borbi za ostvarenje osnovnih demokratskih načela i sloboda.

Godinama unazad, u Srbiji ne postoji vladavina prava,  već  njome vlada stranka koja je sebe postavila iznad zakona i za koju ti zakoni ne važe. Građani su obespravljeni, poniženi, diskriminisani i opljačkani, dok pripadnici vladajuće strukture sebi daju za pravo da se nekažnjeno bave raznim organizovanim oblicima nasilja i drugih nezakonitih i kriminalnih aktivnosti. Ovakva autokratija, utemeljena na nasilju, koja je na najodgovornije funkcije izbacila i na tim mestima neguje nestručne karijeriste i poltrone sumnjivog morala, članove njihovih porodica i partijske poslušnike, svakodnevno čini ogromnu štetu našoj zajednici i njenim građanima. Uništavanje prosvete, privrede, poljoprivrede, zdravstva, pa, neretko, i ljudske žrtve su posledice vlasti Srpske napredne stranke i njenih satelita.

Da bi se teror, kome smo svi izloženi zaustavio, neophodno je iskreno jedinstvo naroda i opozicije u borbi koja nam predstoji. Opozicione stranke i njihovi predstavnici i nosioci moraju pokazati hrabrost, zrelost i odgovornost u ostvarivanju osnovnih ciljeva i tu ne sme biti mesta uzajamnim razmiricama, karijerizmu i ostvarivanju ličnih i uskostranačkih ambicija i interesa kroz politiku. Samo takva, jedinstvena kovinska opozicija, okrenuta ka interesima naroda i zajedno sa narodom može zaustaviti sunovrat koji doživljavamo i sprečiti još katastrofalnije posledice po sve građane.

Mi, potpisnici ove izjave se obavezujemo da ćemo se, dosledno, držati ovih principa i da ćemo istrajati na svom putu ka demokratski uređenoj Srbiji i slobodi i ravnopravnosti svih građana. U ostvarivanju tog cilja, spremni smo na saradnju sa drugim strankama,  organizacijama i pojedincima kojo prihvataju ovakve principe.

 

U Kovinu, 09.06.2019. godine

Milica Makić, predsednica OO Dveri u Kovinu

Larisa Mikić, poverenik Stranke slobode i pravde u Kovinu

Vladimir Tasić, predsednik odborničke grupe „Savez za Kovin“

Izjavu je, usmeno, podržala Dejana Petrović, poverenik Pokreta slobodnih građana u Kovinu i jedan od organizatora protesta „1 od 5 miliona“.

error: Content is protected !!