Sa pete sednice SO – SNS došao do 24 odbornika, Te controls do 160 miliona duga

Ukoliko u roku od pet dana predstavnici Kovin gasa, opštine i toplane Te Controls ne nađu zajednički jezik oko reprograma duga toplane za gas (oko 160 miliona dinara) realna je opcija da, pred sam početak grejne sezone, javno preduzeće obustavi isporuku energenta gradskoj toplani i ostavi hladne radijatore, rekao je direktor Kovin gasa Vuk Vuković na danas održanoj sednici SO Kovin.
„Isključićemo Toplanu, ispaštaće građani“, kazao je i dodao da i njemu neće biti prijatno jer i sam koristi daljinsko grejanje.
„Pretnja“ Vukovića više je bila apel lokalnim vlastima da pritisnu „netolerantne“ predstavnike  toplane ne bi li konačno krenulo izmirenje ogromnog duga. Prema podacima koje je izneo 81 posto potošača su građani koji uredno izmiruju račune tako da nije jasan „vakuum“ u plaćanju. Gradska toplana najveći je dužnik javnom preduzeću koje je, obelodanio je Vuković, danas „uplovilo“ u novu blokadu (ovog puta od „svega“ 18 miliona dinara). S ostalim velikim dužnicima Kovin gas je napravio reprogram jer je, kazao je, efikasniji model od prinudne naplate. Po Srđanu Neneku (SNS) greška s Toplanom nastala je još prilikom osnivanja mešovitog preduzeća – slovački vlasnici su odavno izvukli svoj ulog i dobit, a dug će ostati građanima Kovina. „Pomisao o tome da zatvaramo grejanje – ne stoji“, rekao je Nenek. Toplana se povlačila kao lajtmotiv u još nekim tačkama – tako je pojedine odbornike opozicije interesovalo šta se dešava s 49 posto udela Koviniskog komunalca u Te Controlsu prilikom usvajanja šestomesečnog izveštaja budžeta i komunalnog preduzeća.
Peta sednica ovog saziva SO počela je informacijom predsedavajućeg Zorana Bradanjija kako je Žarko Petrović, odbornik sa liste GG Zajedno za našu opštinu – dr Ivan Dotlić prešao u redove naprednjaka. Pre njega, na junskoj sednici, učinio je to i bivši šef lokalnog odbora Pokreta socijalista Igor Rađenović. Tako, sada, naprednjaci imaju prostu većinu u lokalnom parlamentu od 24 glasa (na izborima su osvojili 22). Ipak, i dalje su u koaliciji sa SVM-om, SPS-om i Jedinstvenom Srbijom.

(Petrović i Rađenović među naprednjacima)
Prilikom usvajanja dnevnog reda skupštinska većina nije izglasala predlog odbornika Dveri Petra Krstića  i socijaliste Gorana Vujovića da se uvrsti i tačka u kojoj bi se raspravljalo o javnom (autobuskom) prevozu ka selima koji ne funkcioniše od jula. Uz opasku Bradanjija da će problem „ubrzo biti rešen“. Mramorčanin Vujović je zamolio predsedavajućeg Bradanjija da početak naredne sednice sa 9 pomeri na 10 sati kako bi odbornici sa sela, koji nemaju prevoz, „poput njega“, stigli na vreme.
„Da po noći ne idemo peške“, rekao je Vujović.
„Nije moguće“, odgovorio je Bradanji.
Na današnjoj sednici ostavke su podneli odbornici Zlatko Tilić i Eml Hmelirš (obojica iz SNS-a) i Ilija Pirkov iz SVMa. Pretpostavke su da je zbog sukoba interesa jer su pomenuti i članovi saveta mesnih zajednica u svojim selima, rekao je Srđan Vukša (DS) i postavio pitanje kad će to uraditi i drugi, poput, naveo je, zamenika predsednika SO Imeta Čotija (SVM). Troje novih odbornika biće izglasano na narednoj sednici SO.
Marija Šalipurović izabrana je na mesto direktorke Centra za socijalni rad. Do danas je bila na funkciji vršioca dužnosti otkako je pre par godina bivša direktorka Tatjana Radenković Jakšić podnela ostavku po preporuci Agencije za borbu protiv korupcije.


(Peške iz Mramorka na skupštinu: Goran Vujović)
Nije prošlo ni bez rasprave o prekjučerašnjem pisanju portala espreso o tome kako je mramoračko zabavište iseljeno u školu, a zgrada data Kovinskom komunlcu da u njemu otvori prodavnicu pogrebne opreme. Vujović, inače potpredsednik Saveta MZ Mramorak, kaže da je na sednici saveta sela „zamolio da ta zgrada ne bi propala,kao što mnoge u Mramorku propadaju, da se, možda, čak da i Komunalcu da se napravi mesto gde bi mogli da se okupljamo bar kad se sahranjujemo. To je bila poenta, da bi se  sada na fejsbuku pisale kojekakve ružne priče.“
Nije propustio još jednom da upozori na bezbednost vodovoda (ka Mramorku) koji, po njemu, nije siguran jer je samo pod video, ne i ljudskim nadzorom.
Odgovorio mu je v.d. direktor Kovinskog komunalca Predrag Stojšin:
„Kod nas je bar jednom nedeljno prisutno lice iz BIA-e koje kontroliše vodovod. Tako, što se tog tiče, budite bezbedni.
Ne čuva čovek vodovod nego strah.“

Čitajte još na Kovinac.com