Sa 19. sednice Skupštine opštine Kovin – Predsedniku ima ko da piše

Izveštaj budžeta za prošlu i (drugi) rebalans za ovu, ali i „rebalans“ stalno zaposlenih u javnim preduzećima kao i planovi poslovanja istih, odlaganje zakupa državnih apoteka, ukidanje plastičnih kesa, brojna kadrovska rešenja, neke su od tačaka juče održane sednice SO koja je bila interesantna na samom kraju – kad je reč uzeo odbornik Vujović

 

Bez prisustva opozicije (i jedne reči diskusije) u petak 14. juna, odbornici skupštinske većine su za nepunih sat vremena „odradili“ devetnaestu sednicu SO Kovin.
Možda i poslednju pred sezonu godišnjih odmora.
Od dvadesetak tačaka (tačnije 21), najzanimljivi je bio kraj. Tačnije „rubrika“ odbornička pitanja.
Najagilniji u trenutnom sazivu samostalni odbornik (bivši socijalista) Mramorčanin Goran Vujović pozabavio se u delu rezervisanom za pitanja odbornika, kanalizacijom i (nepostojećim) postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u njegovom selu.
S kojom je, rekao je, upoznat i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić (ili, bar neko ko čita pisma upućena njemu, jer mu je odbornik Vujović već pisao).

Vujović kaže da izgradnja poslednje infrastrukturne kockice u selu sa 1.200 domaćinstava stoji otkako je novim Zakonom o lokalnoj samoupravi sva imovina mesnih zajednica preimenovana kao javna svojina opštine.
Sve što je urađeno, naveo je u dopisu višim instancama, urađeno je za vreme (bivše) SNS vlasti na čelu s tadašnjim predsednikom opštine Dušanom Petrovićem.
Od tada se Vujović dopisuje sa državnim službama (ne onim bezbednosnim, već resorno zaduženim za pitanja ekologije i otpadne vode. Ali i predsednikom države.)
Pa je tako dobio odgovor da iz Odeljenja za otpadne vode pri Ministarstvu zaštite životne sredine da opština Kovin nije popunila upitnik koji je poslat na adrese svih lokalnih samouprava.
Opština Kovin nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, niti je odredila lokaciju, a nije ni aplicirala za sredstva u tu namenu.  Sama opština nije spremna da sufinansira izradu projektno-tehničke dokumentacije i izgradnju postrojenja, navodi se u odgovoru koji je pročitao na sednici.
S druge adrese, kaže Vujović, dobio je drug(ačij)i odgovor – naša opština dostavila je kompletnu dokumentaciju za izgradnju fekalne kanalizacije i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mramorku Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima republike Srbije (na njihov zahtev) i I.
Ko se igra gluvih telefona „na štetu nas malih“, bilo je sledeće Vujovićevo pitanje, uz napomenu da veruje službama Opštinske uprave.
Ali i da će još jednom pisati Vučiću:
„Ja ću sve ovo proslediti predsednik pa neka on vidi.“
Među usvojenim tačkama našle su se završni račun budžeta za prošlu i drugi rebalans opštinske kase za ovu godinu, programi poslovanja i finansijski planovi Turističke organizacije, Kovinskog komunalca i Kovin gasa.
Nije prošla ponuda o zakupu osam lokala državnih apoteka na teritoriji opštine Kovin koju je uputio konzorcijum Pet plus iz Beograda i Filly farm iz Velike Plane (zbog pravnih začkoljica u potencijalnom ugovoru, stoji u skupštinskom materijalu).

Skupština će za narednu sednicu pripremiti novu odluku o davanju u zakup apoteka, rekao je predsedavajući Zoran Bradanji.
Među interesantnim odlukama jeste i ta kojom će, počevši od naredne godine, lokalnim trgovcima biti zabranjena distribucija i prodaja plastičnih kesa. Odluka je, kaže se u materijalu, doneta na inicijativu grupe građana iz Mramorka, ali ćemo se njome pozabaviti više  drugi put.
Izvršena je i „reforma“ broja stalno zaposlenih u sistemu lokalne samouprave.
Tako će Opštinsko javno pravobranlaštvo umesto 3 imati 2. Centar za kulturu sa 14 spao je na 12 stalnih radnika, a Kovinski komunalac umesto 158 imaće 152.
A sve na račun Predškolske ustanove Naša radost koja će umesto 42, imati od prvog septmbra, 51 radnika neodređeno vreme.
Naime, kaže se u odluci, od tog datuma trebalo bi da počne s radom nova zgrada zabavišta u dvorištu Gimnazije.

error: Content is protected !!