Prvo gostovanje kovinskih fudbalera – putovanje na revanš u Mramorak – 28. jula 1912. godine

Kovinski fudbaleri okupljni u Kovinskom omladinskom amaterskom klubu (KIAC) na prvo gostovanje putovali su 28. jula 1912. godine u Mramorak na revanaš Mramoračkom omladinskom klubu (HIC) dve nedelje nakon prvog susreta odigranog u opštinskoj prestonici na terenu iza šumice Rašće (na prostoru gde je danas Šećerana).

O tome piše Kevevara, lokalni list na mađarskom jeziku, koji je izlazio tokom druge decenije prošlog veka. Izveštaj sa utakmice, u prevodu diplomiranog istoričara Tibora Galamboša objavile su i Kovinske novine u jednom od feljtona:

„Revanš meč između ova dva kluba odigran je 28. jula 1912. godine u Mramorku. Kovinci su na utakmicu krenuli vozom, a Mramorčani ih dočekali na železničkoj stanici i zaprežnim kolima prebacili do Hubertove gostionice. Utakmica je odihrana na HIC-ovom stadionu na Bavaništanskom putu.

Izveštaj sa utakmice za Kevevaru pisao je fudbaler kovinskog kluba Karolj Kevevari. ‘

Igra je žestoko započela. Kovinci, nenaviknuti na teren, nesigurno su počeli, ali su se kasnije privikli i počeli da igraju svoju igru. Prvu šansu za Kovince imao je Budimlić, a posle Hofman i Savković. HIC je u jednom opasnom naletu Brankovića i Vebera iznudio samo korner. U 19. minutu „hend“ (ruka – prim. aut) u šesnaestercu Mramorčana. Penal za zeleno-bele i Savković postiže gol.

Na poluvreme se otišlo rezultatom 1:0 za Kovince. Drugo poluvreme započelo je u znaku zeleno-belih. Napad za napadom i konačno Budimlić sa oko osam metara na dodavanje Savkovića postiže i drugi gol. U 60. minutu sudija dosuđuje jedanaesterac i za HIC, ali Špar šutira iznad gola.

U poslednjih 15 minuta Mramorčani grčevito napadaju, ali zahvaljujući izvanrednim odbranam golmana Oršoa rezultat se ne menja. Konačan rezultat 2:0 za zeleno bele. Sudija Hubert veoma dobro je vodio ovaj susret’.

Prethodno pomenut prvi susret ova dva tima u Kovinu završen je pobedom domaćeg tima rezultatom 4:2. Kevevara beleži i sastave sa prve utakmice:

KIAC: Oršo, Bela, Burghardt, Kevevari, Dimitrijević, Pinter, Budimlić, Majn, Hofman, Saković, Anđelkov.

HIC:Gerbanov, Veber, Fisler, Branković, Mergal, M.Njamcul, Merleger, J.Kečkemeti, Bokšan, Boland i Špar.

Izveštaja sa prve utakmice, sudije, inače vojno lice, kapetana Rozentala na centru i Igranke do zore u Janićevoj gostionici možete se podsetiti ovde.

(foto: u nedostatku iste sa utakmice, imate prilike da vidite sastav KSK-a (Kovinski sportski klub iliti der Kubiner Sport-klub) iz 1940. godine. Gorni red: Ilija ?, Sever Bunda, Golman Pinca, Svetozar Ivanović , Nikola Petrov, Pera Kačavenda, Ferko Hubš. Donji red: Kornel Bagera, Vali Gec, Borivoj Nikolić, Stefan Šenzinger.)

error: Content is protected !!