Promocija knjige o doseljavanju Sekeljana u Skorenovac

Sinoć je u prostorijama skorenovačke Mesne zajednice, održana promocija reprint izdanja knjige štampane u Segedinu 1883. godine, autora Đerđa Nađa, pod nazivom Memoari o podunavskim radovima i doseljavanju kući bukovinskih Mađara. Reč je o, za Skorenovčane, veoma važnom izdanju, koje govori o naseljavanju Sekeljana krajem 19. veka, na prostore današnjeg Skorenovca.

Tu migraciju uslovili su kapitalni projekti odvodnjavanja, na ovom potezu, zbog kojih su Sekeljani, koji su u Bukovini živeli u siromaštvu, angažovani kao radnici na ovom projektu. Oni su sa velikom radošću proslavljali dolazak kući u Mađarsku. Na početku promocije prisutne je pozdravila predsednica Mesne zajednice Skorenovac Marija Kovač.

O knjizi, čije je reprint izdanje finansirala i mesna zajednica Skorenovac, govorila je profesorka Margit Binec i bivši direktor skorenovačke Osnovne škole Antal Kovač. Na veoma posećenoj promociji drevnu sekeljansku himnu, koja govori o lastama koje se vraćaju kući, pevala je Kornelija Černik.


Izbori 2020. :

error: Content is protected !!