Predizborni kovinski „deža vi“ – Naprednjaci pogrešno „krstili“ listu, komisija usvojila, a opozicija se žali

Nepuna dva dana nakon predaje prve liste za lokalne izbore (Srpska napredna stranka – Aleksandar Vučić – Za našu decu) trvenje je već počelo. Naime, danas je na pisarnici Opštinske uprave žalbu protiv imena ove liste predao (u svojstvu birača – građanina) Srđan Vukša, inače predsednik OO DS Kovin.
Greška je ta, kaže se u njegovoj žalbi, ali i u članu 22. Zakona o lokalnim izborima ta što „Aleksandar Vučić“ i „naša deca“ ne bi smela da se nađu u „naslovu“ liste.
Pomenuti član kaže:
„Naziv izborne liste određuje se prema nazivu političke stranke koja podnosi listu, a u naziv se može uključiti ime i prezime lica koje politička stranka odredi kao nosioca izborne liste. Ako dve ili više političkih stranaka podnesu zajedničku izbornu listu, naziv izborne liste i nosilac izborne liste određuju se sporazumno.Uz naziv izborne liste grupe građana podnosilac određuje bližu oznaku te liste, a u naziv se može uključiti ime i prezime lica koje grupa građana odredi kao nosioca izborne liste.“

U prevodu s pravn(ičk)og na jezik svakodnevnice, lista je jedino i isključivo mogla da se zove Srpska napredna stranka – Sanja Petrović (iako nemamo zvaničan podatak da je bivša predsednica nositeljka liste).
Da je kojim slučajem s naprednjacima u koaliciju ušla bar još jedna stranka problema ne bi bilo.
Bliži primer iz skorije političke istorije jeste lista DSa iz 2009 koja se zvala Za evropsku opštinu Kovin. Ali, demokrate su tada „trčale“ zajedno sa LDP-om, G 17 i još nekima.
Ili, još bliži (primer) onaj sa poslednje održanih lokalnih izbora kad su (opet naprednjaci) svoji stranačku (a ne koalicionu) listu nazvali – Brže, jače, bolje. Za razliku od one parlamentarne, koja se isto zvala, ali na kojoj je bilo i članova Pokrata socijalista, „Karićevaca“ i drugih, ova lokalna je opet bila mimo zakona.
Demokrate su i tada presavile tabak, (lokalna) Izborna komisija  je (nakon tesnog i mučnog preglasavanja) naprednjacima progledala kroz prste (tačnije, pozvala se na zakasnelost prigovora), a stvar je, baš na Veliki petak završila pred Upravnom sudu koji je (takođe) odbio prigovor DSa.
Kako, opet nezvanično, saznajemo, Izborna komisija sastaće se sutra pre podne da odluči o žalbi Srđana Vukše.

Čitajte još na Kovinac.com