Potporučnik Aleksandar Stamenković prvi do Časnog krsta na Dunavcu (foto galerija)

Potporučnik Vojske Srbije, 24-ogodišnji, Aleksandar Stamenković prvi je doplivao do Časnog krsta na kovinskom Dunavcu, koje je danas (19. januar), održano po osmi put, u organizaciji Udruženja sportista Familija, a pod pokroviteljstvom Opštine Kovin.

Na temperaturi vazduha koja je za dve crte prebacila „pozitivnu nulu“ Celzijusove skale, ako je verovati telefonu koji uz svoje ime ima i dodatak „pametan“, Stamenković je bio najbrži u konkurenciji tridesetak plivača.

Aleksandar Stamenković, potporučnik Vojske Srbije, pobednik je ovogodišnjeg plivanja za Časni krst. Inače, Aleksandar je sin prošlogodišnjeg pobednika majora Nenada Stamenkovića. U konkurenciji nešto više od 30 plivača, među kojima je bilo i nekoliko stranaca – Ukrajinaca. Takođe su učestvovale i dve devojke Katarina Rešetar iz Novog Sada i naša osamnaestogodišnja sugrađanka Valentina Krstec.

Najmlađi učesnici, koji nisu punoletni, su se samo, po običaju, simbolično potopili – nisu plivali“, objašnjava Predrag Brkić iz Familije.

Još jednom podsećamo da je danas veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje i da su širom Srbije organizovana tradicionalna plivanja za Časni krst. Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je sin moj i njega poslušajte“. Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzma i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Kao što smo naveli prošle godine pobedio je major Stamenković,  a kako je bilo ove „okom“ objektiva naše kamere pogledajte u galeriji:

error: Content is protected !!