Poslednjih sat i po fudbala na vojvođanskom Istoku: Bitka za kotu 11

„Bubamara“ će se ove sezone na vojvođanskom Istoku kotrljati još 90 minuta. Poslednje kolo prvenstva (subota, 5. jun,  17.30h) otkloniće i dve preostale nepoznanice, odnosno imena timova, koji će od avgusta pikati loptu u petom rangu srpskog fudbala – Područnoj ligi.

Vojvođanski istok ove sezone bezmalo napušta pola lige (sedam od osamnaest klubova). Razlog tome su: rasplet u višem rangu – Srpskoj ligi Vojvodine iz koje ispadaju tri tima koja po geografskom ključu pripadaju Istoku (Sloboda Novi Kozarci, Kozara Banatsko Veliko Selo i Vojvodina Perlez) i što će broj klubova, najverovatnije od jeseni, biti 16 koliko je liga brojala i sezonu pre pandemije korone.

Imena pet timova koji se sele u niži rang su poznata i to su: Jedinstvo (Novi Bečej) koje je napustilo prvenstvo pre starta drugog dela, Krajina (Krajišnik), Banat (Čenta), ŽAK (Kikinda) i Radnički (Sutjeska).

Glavu iznad vode i slamku spasa koje znači jedanaesto mesto na tabeli trražiće tri tima – Crvena zvezda (Vojvoda Stepa), Radnički (Kovin) i Budućnost (Srpska Crnja).

Trenutno je u najpovoljnijoj situaciji jedaneaesta Crvena zvezda. Crveno-beli drže „kotu 11“ na tabeli (41 bod) i sami sebi kroje sudbinu bez da zavise od rezultata Radničkog i Budućnosti. Dobitna kombinacija po tim iz Stepe su tri boda u duelu sa Slogom iz Plandišta na domaćem terenu. U tri poslednja duela Zvezda je savladala Slogu dva puta. Jednom na svom terenu u utakmici odigranoj 25. avgusta 2019 godine bilo je 2:0 za Zvezdu.

Radnički je dvanaesti na tabeli i ima bod manje (40) od Zvezde. Uz tri neophodna boda na gostovanju protiv imenjaka iz Sutjeske crno-beli će osluškivati i stanje stvari na terenu u Stepi i priželjkivati dvoznak „x2“ (remi ili pobedu gostiju) ne bi li se domogli za poziciju boljeg mesta pred spuštanje zavese na sezonu. Radnički bi u nekim kombinacijama u ligi ostavio i remi u Sutjesci, a za to je potrebno da Zvezda izgubi od Sloge, a Budućnost ne pobedi Kikindu.

Treći pretendent na poziciju broj 11 je Budućnost. Tim iz rodnog mesta srpskog slikara i pesnika Đure Jakšića uz pobedu na domaćem terenu protiv šampiona Kikinde, priželjkivaće bar remi Radničkog i poraz Crvene zvezde.

(foto arhiva: Radnički – Kozara, avgust 2018.)

 

error: Content is protected !!