Posle 130 minuta drame Bavanište od 0:2 do 3:2 i pobede; za opstanak još trijumf u Vršcu u poslednjem kolu

Servis igrača Užica Veljka Lekića posle kojeg je lopta završila u mreži i donela Bavaništu petnaesti poen u petom setu bio je, ujedno, i poslednji na utakmici 21. kola Prve B lige, a kojim je ekipa iz naše opštine došla do pobede posle velikog preokreta –  gostima pripala prva dva seta – i nakon nešto više od 130 minuta igre (nije daleko bilo da dočekamo i prve minute novog dana, utorka, u hali).

Kada je u prvom setu Bavanište posle 11:11 nanizalo osam poena, a dozvolilo gostima svega jedan (semafor u tom trenutku beležio 19:12), činilo se da će posle tajm-auta Užica, naš tim nastaviti tamo gde je stao pre „minuta odmora“. Međutim, dešavanja na parketu kovinske Hale sportova, nisu se poklopila sa željama većine prisutnih, a  naklonjenih domaćem sastavu. Reklo bi se „nemački“ uporni gosti igrali su strpljivo, poen po poen, i neprimetno „topili“ prednost izabranika trenera Gorana Rakočevića, koji je na 21:17 pokušao da preseče nalet gostiju tajm-autom. Ispostavilo se bez uspeha, pa je posle zbirno 46. poena na semaforu kraj imena oba tima bio ispisan isti broj – 23.

Poenom Alekse Veličkovića Bavanište stiže do prve i jedine set lopte u ovom periodu igre (24:23). Gosti preokreću na 25:24, a potom na razliku – 28:26 – rešavaju set u svoju korist.


Poeni u setu: Vladisavljev 9, Savin J. 5, Veličković 4, Rakita 1, greške protivnika 7


Drugi set je bolje otvorio gost. Posle 7:4, Užičani su stigli do 14:9. Ulaskom Simića, koji je vezao tri poena, Bavanište uspeva da priđe na „minus 1“ (14:15), ali veoma brzo uz greške u seriji (jedan smeč u aut i dva loša prijema) da vrati protivnika u život – (14:18). Prednost u rasponu od 2 do 4 poena gosti su održavali sve do finiša seta, kada Jovanović majstorski navlači kompletnu prvu liniju odbrane Užica da pokrije desni deo mreže, a proigrava na levoj strani samog Veličkovića, kojem je ostalo samo da se „pokloni“ i „zakuca“ loptu u polje za 23:23.

Ipak, serva u mrežu Rakite, pa dvojni blok Užica koji zaustavlja Veličkovića goste odvodi do 25. poena i duplira im vođstvo u setovima.


Poeni u setu: Vladisavljev 4, Simić 3, Bojović 3, Savin J. 2, Rakita 1, Veličković 1, greške protivnika 9


U trećem setu Bavanište je počelo da se vraća u igru nakon tajma trenera Rakočevića, pri rezultatu 16:13 za goste. Mini-serija 3:0 donela je egal, blok Rakite minimalno vođstvo (17:16), a dva poena za redom Vladisavljeva isti toliki plus na kontu domaćih – 19:17. Tri viška iskreirao je Aleksa Veličković (23:20), dok je neuspešno plasirana lopta jednog od igrača gostiju (nije prešla u polje Bavaništa), donela je 1:2 na semaforu u rubrici setovi.


Poeni u setu: Veličković 7, Vladisavljev 4, Rakita 2, Savin J. 2, Savin S 2, greške protivnika 8


Četvrti set doneo je dve neverovatne servis serije igrača Bavaništa, zahvaljujući kojima je (ponajviše) utakmica otišla u taj-brek. Prva je imala potpis Stefana Vladisavljeva, a koja je domaći tim od minus pet (6:11) dovela do minimalnog vođstva (12:11), dok je druga otpočela kada se lopte prihvatio Dušan Savin (pri rezultatu 19:17 za Užice, pošto je Bavanište prethodno ispustilo višak od tri poena 15:12).

Najmlađi od trojice braće Savin od osam hitaca ispaljenih kao uz pomoć džojstika, nakon četiri je osvojio direktne poene i potpuno zaludeo prijem gostiju, a ovom naletu Bavaništa koji je „lomio“ set, treba pomenuti i dva poena Vladisavljeva (oba od protivničkog bloka u aut), koji su odveli naš tim do konačnih 25:19.


Poeni u setu: Vladisavljev 5, Savin D 4, Savin J 3 Rakita 3, Veličković 2,  Tomanić 1, greške protivnika 7


U poslednjem petom setu ponovo je servisom Bavaništa razbijena odbrana Užica. Ovoga puta egzekutor je bio Marijo Jovanović koji je bio najzaslužniji za vođstvo domaćih od 7:0, da bi posle bloka Veličkovića 1na1 i poena Jovana, a onda i Dušana Savina i 10:1 na semaforu postalo jasno da će Bavanište doći do jedanaeste pobede u sezoni.


Poeni u setu: Veličković 3, Jovanović 1, Vladisavljev 1, Savin J 1, Savin D 1, greške protivnika 8


Kolo pre kraja prvenstva Prve B lige poznata su četiri od pet putnika za selidbu u niži rang. Potonji će se znati i definitivno sledećeg vikenda. Dva su kandidata. Bavanište i Mladost Nova Pazova. Računica po Bavanište je jasna – pobeda u Vršcu garantuje ostanak u ligi. Sve ostalo je matematika i zavisi od duela u Jagodini gde istoimeni domaćin dočekuje Mladost.

Bavanište ima 30 bodova i 11 pobeda uz set količnik minus 3. Mladost 28 bodova, 10 pobeda i set količnik minus 5.

Čitajte još na Kovinac.com