Parastos na vojničkom groblju u Kovinu – Tragovi viteštva

„Hrišćanski je praštati , a vojnički – časno se odnositi prema neprijatelju. Zato danas na ovom mestu, gde jedni kraj drugih leže ratnici svih vojski, stradali na našem tlu 1915. godine, održavamo parastos i polažemo vence kraj spomenika mira i razumevanja“, rekla je danas predsednica opštine Sanja Petrović na obeležavanju 102 godine od stradanja srpskih i austrougarskih vojnika, poginulih u borbama oko Smedereva u Prvom svetskom ratu.
Tri stotine i sedam srpskih i 178 pripadnika nemačke i austrougarske vojske  večni mir našlo je na istom mestu. Neprijatelji iz Velikog rata izdahnuli su u bolnici Crvenog krsta smeštenoj u Kovinu, a sahranjeni su na kovinskom groblju pre više od veka. Godine  2009. podignut je spomenik po idejnom rešenju akademskog vajara Ljubiše Mančića. Od tada, svake godine, ambasadori zemalja čiji su vojnici učestvovali u prekodunavskim borbama, visoki državni  zvaničnici i čelnici lokalne samouprave, kao i brojni gosti, polažu vence na ovom jedinstvenom spomeniku viteštva. Ove godine venac je položio i Gabor Mokač, vojni ataše pri Ambasadi Mađarske u Beogradu. Pored njega i pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i infomisanje dr Milan Micić, kapetan Boško Mitrović ispred Komande za razvoj banatske brigade,predsednica opštine Sanja Petrović i  predsednik SO Kovin Zoran Bradanji, kao i predstavnici brojnih udruženja potomaka i poštovaoca žrtava ratova na ovim prostorima.
Parastos su služili sveštenici Srpske pravoslavne crkve Živanko Petrović i Dušan Vasić, kao i rimokatolički sveštenik Janoš Halmai.

 

error: Content is protected !!