Otvaranje izložbe slika „Allegro moderato“ Mione Marković (utorak, 19h) u Domu kulture

U kovinskom Domu kulture večeras (24. septembar) od 19 sati biće otvorena XVII samostalna izložba slika malog formata – pod nazivom „Allegro moderato“ – Mione Marte Marković i trajaće do 3. oktobra.

Miona Marta Marković rođena je 1979. godine u Somboru. Diplomirala je 2004. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Slobodana Đuričkovića. 2007. godine odbranila je magistraski rad kod prof. Salvatorea Provina na Accademia di Belle Arti u Napulju, a 2018. doktorirala na Università Sapienza (Rim) na smeru savremene istorije umetnosti. Članica je ULUS-a od 2006. i od 2009. stiče status slobodnog umetnika. Trenutno živi i radi u Rimu.

„Slikarsko platno Mione Marković možemo posmatrati kao utočište likovnih, poetskih ali i muzičkih kvaliteta. Naslovi slika Allegretto, Vivace, Moderato… indikativni su putokazi koji ukazuju na činjenicu da umetnica svoje stvaralačke potencije gradi u duhu i ritmu muzičkih naslova. U njenoj likovnoj retorici postoji izvesna vrsta rešenosti da se slikarska materija dinamizuje i zahvati u okviru muzičkih fenomena, kako bi se likovne vrednosti osnažile, dopunile i osvežile izražajnom snagom muzike. Na njenim platnima muzički i likovni elementi na svojim samostalnim putanjama neprekidno se dodiruju i sjajno dopunjuju. Zvučnost njene palete i ritam njenih površina čine jednu zavodljivu likovnu simfoniju. Za umetnicu su muzika i slikarstvo samo različiti primeri istog fenomena, metafore istog značenja“ , deo je teksta iz kataloga dr. Akleksandre Popović.

error: Content is protected !!