Osmi protest Jedan od pet miliona u Kovinu – Doviđenja u Beogradu (i pištaljke na vratima opštine)

„Razlog za dosad najmanje okupljenih na protestima u Kovinu verovatno smo kolega Kulačin i ja“, našalio se večeras, pred nešto manje od dve stotine okupljenih pisac Marko Vidojković. On je, s kolegom (novinarom) Nenadom Kulačinom, s kojim na šabačkoj televiziji vodi popularnu emisiju Dobar loš zao, priredio, zasad poslednji, ali i najduhovitiji, protest u Kovinu.
Prolazni incident s grupom maloletnika, pištaljke okačene „o klin“ na ulazu u zgradu opštine, ali i poziv na subotnje okupljanje u Beogradu, glavne su odlike večerašnjeg skupa.
Koji je, opet otvorio Miloš Ljiljanić.

On je predstavio okupljenima poimence organizacioni odbor koji stoji iza kovinskih protesta.
A to su (pored njega): Dejana Petrović, Nemanja Pavić, Boris Đondović, Maja Hablik, Igor Panin, Srđan Vukša i Petar Janjić (sugrađanima poznatiji pod nadimkom Fela)
A tu su još i svi naši prijatelji, poznanici i komšije koji su dali doprinos u svemu ovome.
Potom je „banku“ preuzeo dvojac VidojkovićKulačin, koji je okupljenima priredio gotovo jednočasovni šou. Smenjivali su se za mikrofonom, ali uz duhovite opaske, čule su se i ozbiljne kritike. Kako na račun aktuelne vlasti, tako i one upućene na adresu Srpske pravoslavne crkve. Tačnije patrijarha Irineja koji pre nekoliko dana javno izjavio da se „Bogu ne sviđaju protesti protiv Vučića.“
„Tako da ovde mogu javno da kažem da Miroslav Gavrilović iz sela Vidova kod Čačka nije moj patrijarh jer se prodao. To je patrijarh Srpske napredne stranke“, 
rekao je Kulačin.

Marko Vidojković
, „veteran“  protesta iz devedesetih godina prošlog veka, uporedio je današnji bunt protiv onog iz vremena (i režima) Slobodana Miloševića, nazivajući Vučića „diktatorom slabijeg kalibra“
„Jer, tada su se protesti održavali svakodnevno, a sad jednom nedeljno. Ali nemojte da vas mrzi to jednom nedeljno.“
Današnju „masovnost“, ipak, pokušao je da opravda Kulačin podsećanjem da je Spartu odbranilo trista Spartanaca.
„Ovaj režim ubija perfidno i pokvareno. Ne bije njihova policija več njihovi batinaši i kriminalci. Njihova policija hapsi s osmehom na licima i ponekad nabode u bubrege nekoga ko uđe u RTS misleći da nema kamera“, rekao je Vidojković i zamolio za aplauz policajcima (zabeležili smo tek dvojicu u civilu koji su s pristojne razdaljine pratili skup).
Vučić, dodao je pisac, vlada uz pomoć podrške sa Zapada, a epicentar svega je status Kosova.
Kolona je, potom, krenula u šetnju, uz, dosad prvi zabeležen incident. Doduše, bez većih posledica. Naime, desetak maloletnika je kod kod kineske robne kuće (pored Banke  Inteze) naprvilo „živi zid“ pred „šetalicom“ uz skandiranje „Aco Srbine.“
Posle kratkog „očinskog“ ubeđivanja s nekolicinom iz obezbeđenja skupa, klinci su se razbežali i sve je proteklo u najboljem redu.
Kolona je prošetala prvobitnom, najkraćom rutom uz kratko zadržavanje ispred zgrade opštine gde su organizatori okačili svoje pištaljke na vrata opštine (uz već tradicionalno skandiranje „lopovi, lopovi“).

Dokad, niko nije znao da nam kaže.
„Sledeći skup Jedan od pet miliona Kovin“, otkrio je na otvaranju Ljiljanić, „održaće se naredne subote u Beogradu s početkom u 15 sati.“
On je pozvao Kovince da u što većem broju podrže taj protest.

Organizatori zadovoljni
„Ako nas se skupi stotinak, puna kapa.“
Ovako su pred prvo okupljanje Jedan od pet miliona, naglas, razmišljali organizatori. Premijera je bila više nego uspešna, jer je broj okupljenih dobacio i do svih pet stotina. Međutim, kako je vreme odmicalo protestanata je bivalo sve manje.
„Uglavnom inertnost, nikako strah“, ocenjuje jedan od vođa protesta.
Kad se sve sabere i uporedi sa ostatkom Srbije, dodaju jednoglasno, kovinski protesti Jedan od pet miliona bili su više nego uspešni.

I vlast u koloni
Pri samom kraju šetnje protestna kolona se mimoišla s „disidentom“ iz redova naprednjaka, koji je, kažu nam svedoci, na trenutak ušao u začelje kolone, dunuo u (pozajmljenu) pištaljku i, nastavio svojim putem.

error: Content is protected !!