Osamnaesta sednica SO Kovin – Usvojena nova (stara) mreža škola

Posle gotovo dva meseca pauze lokalni parlament nastavio je danas sa radom (bez opozicije). U četrdesetak tačaka usvojeni su izveštaji za prošlu i planovi za ovu godinu nekoliko javnih preduzeća i ustanova, ali je u fokusu bio novi Predlog odluke o mreži škola na teritoriji opštine Kovin. Njome je „poništena“ prethodna (sa februarske sednice) i svih deset osnovnih škola trebalo bi da zarži dosadašnji status. Ipak, krajnje mišljenje daće resorni sekretarijat i ministarstvo.
U, na momente, neuobičajeno  iscrpnim raspravama za ovaj skupštinski saziv, bilo je mesta ( i prekora) za opoziciju, ali i lokalne medije koji su izveštavali o građanskim protestima.

Počelo je prebrojavanjem. Od 45 odbornika prisutno je bilo njih 35-toro. Kao što su najavili na prethodno održanoj sednici odbornici opozicije  (DS i Dveri) nisu došli. Ipak, sednica je počela informacijom koju je pročitao predsednik SO Zoran Bradanji da je između dve sednice promenjen šef ove odborničke grupe (Savez za Kovin).
Doktor  Vladimir Tasić zamenio je stranačkog kolegu Srđana Vukšu na ovoj funkciji.
Promene i u odborničkim klupama.

Umesto Vendala Vaštaga, koji je podneo ostavku, potvrđen je mandat novoj odbornici SNSa Ivani Đan (1979. god, iz Gaja, farmaceutski tehničar).
KAKO ĆEMO PRED NJEGOŠA?
Sedma po redu tačka bila je tzv. mreža škola.
Podsetimo, na prethodnoj sednici odbornici SO Kovin usvojili su odluku po kojoj polovina opštinskih škola gubi status matične i postaje izdvojeno odeljenje neke druge. U javnosti se digla velika prašina, i, posle nekoliko peticija, pritisaka građana, mišljenja raznih saveta nacionalnih manjina, odluka je preinačena (usput, isplivala je informacija po kojoj je opština Kovin tek jedna među dvadesetak u državi koja je bila spremna da racionalizuje troškove školovanja osnovaca kojih je sve manje).
Raspravu je otvorio odbornik Goran Vujović iz Mramorka (u saziv ušao kao socijalista, ali se odrekao stranke i nastupa kao samostalni odbornik):
„Moja malenkost neće glasati danas za ovu odluku, jer neću da pljujem po onom što sam radio 27. februara. Smatram da je ta odluka bila u interesu i dece i svih nas u opštini. I mislim da će ta odluka biti vrlo brzo vraćena i da će se po toj odluci ubrzo i raditi“, rekao je Vujović i podsetio da su se u međuvremenu u priču upleli nacionalni nacionalni saveti (Rumuna, Čeha, Mađara pa i Vlaha).

Ali ne i „…mojih 92 Crnogorca, jer bi trebalo da traže da im uvedemo crnogorski jezik? Đe ćemo mi pred Njegoša bez crnogorskog jezika u Kovinu.“
U odbranu nove (ali i stare) odluke stao je i šef odborniče grupe SNSa (nekada Preporodadr Srđan Nenek.
Pored racionalizacije školstva, dotakao se opozicije i lokalnih medija.
„Osećam obavezu  da kažem nešto s ove govornice, jer ovde mediji dođu zbog toga… Ja bih voleo da neko uslika odbornike opozicije koji izađu prethodne skupštine, i kažu mi s tim nećemo da se nosimo. Ovo nije naš teret, ovo će da sačeka neke druge, ovo je teret od juče. Neće niko da pobegne od ovoga.
(nakon sednice jedan odbornik skupštinske većine potvrdio nam je da i sam Nenek, poput opozicije, nije glasao za „poništenu“ mrežu osnovnih škola krajem februara, već je izašao sa sednice SO kad je tačka bila na dnevnom redu)
Ovo je jedna od teških odluka u vremenu tranzicije. Nećmo pištanjem na ulici i time što ćemo da kažemo da je neko lopov da promenimo situaciju u Srbiji.
Ako se neko raduje ovoj odluci…
Hvala opoziciji, građanima, to je učestvovanje u tome kako ćemo da zastupamo naše interese.

Zato nemojte da savijate glavu. Nego  i oni što pišu i oni što rade treba da pišu onako kako jeste.
A ne pišu. I ne rade.

Pištimo, zviždimo, lopovi.
Tri i po godine niko ne kaže ukrao si ovo ili ukrali ste ovo. Pišemo koliko nam traje Veće.  A onda dođemo na skupštinu pa nam skupština traje upola kraće od Veća.
Gde je tu opozicija? Narod te je birao da budeš odbornik u ovim klupama i da stojiš iza svojih  ideja i ciljeva do kraja.
Pa dođu novi izbori, pa onda dođeš na mesto ako te narod izabere. A ne, napraviš puč kao u mnogim zemljama.
Ne postoji nigde da je je narod napravio puč i da se živi bolje.

Sad ima velikih koji ovde uzdišu, pa očekujem da će to da napišu u medijima.
Pa da se opet gledamo za dve tri godine.

Nigde gde je brat protiv brata, narod nije prošao bolje.“ 
Na kraju, prvi čovek naprednjaka u lokalnom parlamentu podsetio je da bi ova odluka trebalo da dobije saglasnost pokrajinskog sekretarijata i republičkog ministarstva.
A uz pomenuto rešenje o opstanku svih deset škola, vraćena su i isturena odeljenja pločičke OŠ Đura Filipović u Pločičkom ritu i kovinske Zmajeve škole u Malom Bavaništu.
ČARŠAV NA MRAMORAČKOM GROBLJU
„Ja bih voleo da ova odluka opstane, a to će morati i sutra neko ko pretenduje na vlast isto da uradi, njega će čekati isto ovo. Novac ne dajemo od nas. Mi smo novac odavno potrošili. Živimo od kredita.“
U kuloarskim pričama moglo se čuti i da je stara odluka „pala“ jer Desankina škola u Kovinu nema svoju imovinu, već je podstanar u Gimnaziji (na sednci su usvojeni prenosi prava korišćenja nepokretnosti sa opštine u korist devet osnovnih škola, ne i OŠ Desanka Makimović).
U nastavku sednice raspravljalo se o Komunalcu, a opet je (ne)zadovoljan bio Vujović.
Najpre je pohvalio rad Komunalca u selu, a potom prešao na kritike.
„Dve godine kako je groblje konfiskovano (prenešeno na upravljanje Komunalcu) , a ne znamo šta se radi sa parama od zakupa grobnih mesta. A Mramorčani revnosno plaćaju. Na moje odborničko pitanje zašto se ništa ne ulaže na groblju u Mramorku dobio sam odgvoro da ta sredstva idu za platu grobara i košenje groblja. A ko plaća grobare u drugim selima? Tamo gde nema zakupa grobnih mesta.“
Rekao je da je lično zamolio direktora Kovinskog komunlaca da se kupi „…čaršav koji će se stavljati na postament gde stoji kovčeg kad pratimo našeg pokojnika na poslednji put i do dan danas nije moglo da se kupi parče krpe…
Kupiću ga ja sutra i odneću tamo.“

Osvrnuo se i na cenovnik usluge kapele u Mramorku i javno zapitao je kako je njegov „prijatelj, drugar i brat“ (član Opštinskog veća) socijalista Milenko Grujičić mogao da glasa da se plaća kapela.
„Verovatno nije video… Ne opravdavam ga, daleko od toga da nije smeo da vidi!“
Meštani Mramorka su nezadovoljni ovim, dodao je Vujović.
„Ali nisam zadovoljan komunalnom inspekcijom koja treba da vodi računa o divljim deponijama“, rekao i najavio opširnije izlaganje koju tačku kasnije.
U odgovoru direktora Komunalca Dragoslava Jeremića čulo se da prihod od grobarine ne pokriva naknadu.
„Što se tiče čaršava, biće kupljen, naša greška. A što se tiče naplate nije baš tako sjajna.“

Naplaćivanje kapele nije izmišljeno u Kovinu (a daleko od toga da je najskuplje), a od tog novca se održava groblje. Može i bolje, priznao je Jeremić.
Iscrpan izveštaj, bez prozivke odbornika, izneo je direktor Centra za kulturu Milivoje Grčić.

On je, između ostalog, najvio natkrivanje letnje pozornice, klimatizaciju, 3D bioskop i još po nešto.
Izveštaj je podnela i sekretarka Opštinske organizacije Crvenog krsta Velinka Fara koja je apelovala na jačanje svest o dobrovoljnom davanju krvi.
AKO DOĐE MIHIĆ KAO ŠTO DOLAZI MOSUROVIĆ
Davalaca je sve manje, rekla je, i pozvala građane da svake prve srede u mesecu daju krv u prostorijama Crvenog krsta u Kovinu.
Bez polemike nije prošao ni izveštaj Ustanove za sport.
Opet Vujović, i opet uz reči hvale i kritike – neko je konačno, kaže, obišao sportske objekte u njegovom selu. Uz napomenu da je krov na stadionu Proletera u takvom stanju da „…ako bi nam došao Mihić (opštinski građevinski inspektor-prim.nov), zatvorio bi nam stadion.“

Za reč se javio i odbornik Jovica Dolovački iz Mramorka. Nekadašnji fudbalski sudija. Uz primedbu da opštinska sudijska organizacija nije bila nikad slabija.

Direktor Ustanove za sport Dejan Janjević rekao je da ovdašnje fudbalske sudije nisu pod direktnom ingerencijom ustanove, ali da je tu za svaku vrstu pomoći.
Usvojen je i izveštaj o radu Opštinske uprave.
Opet uz  pohvale i  primedbe Vujovića.
Uglavnom i iskljujčivo na rad komunalne inspekcije. Tačnije, inspektora Miloša Mosurovića.
„Kad god im se obratim oni dođu i naprave haos. I napišu zaključak da nemaju ingerencije. Pa što si onda došao?“, rekao je Vujović ilustrujući poslednjim primerom kad je prijavio neovlašćenu seču drveća u selu, a Mosurović , kaže, slikao njegovu kuću.
„Jer misli da sam ja kriminalac. I meni je pisao prijavu, jer sam ja uredno orezao drveće ispred.“
Predsednik SO Kovin Zoran Bradanji rekao je da će ispitati rad komunalne inspekcije.

Pored pomenutih, usvojeni su (bez diskusije) godišnji izveštaji i planovi Kovin gasa, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, Biblioteke Vuk Karadžić i Turističke organizacije.

error: Content is protected !!