Okončan četrdesetodnevni „kafanski“ post – Mesec dana do tri meseca dok se „povadimo“ kažu ugostitelji

Četvrti  maj u kolektivnom sećanju starijih žitelja upisan je kao dan upokojenja najvećeg „sina naših naroda i narodnosti“, gospodina Josipa Broza.
Kod ovih mlađih, lako može da preuzme mesto kao dan kad su, usled pandemije virusa korona, kafane i kafiići otvoreni nakon više od 40 dana zabrane (od 19. marta).
Parafrazirajući onu „svakog posta tri dana dosta“ zavirili smo u premijerno otvaranje objekata, čiji vlasnici listom tvrde da su (uz još neke delatnosti) pretpreli najveću štetu.

Na ruku vlastima (distanciranje, broj gostiju, maske….) išlo je i loše (gotovo kišovito vreme), „dekintiranost“ (kako nam je rekao jedan u prolazu), ali i činjenica da je policijski čas i dalje na snazi tako da ljudi imaju pametnija posla nego da tavore po kafićima.
Ipak, ima i onih koji su 43 dana sanjali prepodnevni espreso.
U Malom parku, omiljenom sastajalištu lokalnih socijalista zatićemo zamenika predsednice opštine Zorana Nikolića Zitu i novopečenog socijalistu Petra Stamenovića.
Naravno, ispija se espreso. A tema su lokalni izbori.
Par stotina metara dalje prazne bašte Kruga i San Marina. Prazna i ona u Mysticu. Krivac, rekosmo, loše vreme.
Vlasnik ovog poslenjepomenutog, pokrajinski poslanik na zalasku političke karijere, Dragan Dragić, kaže da štetu nije računao, ali da će period vađenja potrajati, u najboljem slučaju, mesec dana.

Radnike sam morao da otpustim, a ne benefite ove države ne računam, kaže otprilike.
U Mysticu zatičemo i komunalnog inspektora koji proverava da li je sve po propisu.
Slično tvrde i u komšijskom Krugu – trebaće nam bar tri meseca normalnog rada da se stvari svedu na nulu.
Osim, ako se ne ponovi, za jesen najavljena nova pandemija virusa oko koje kola toliko teorija zavere-
Kladionice su dobile dozvolu za rad nedelju dana ranije, ali danas je „otvoren“ i onaj šankerski deo.
najposećenija lokalna kladionica, Mozart, gotovo je prazna. Jeste da je ponedeljak najslabiji dan i u eri normalnog poslovanja „hramova sreće“, ali uvek nčeg ima na repertoaru.

Proteklih meseci – pakao, vajka nam se jedan od radnika – prve lige Belorusije, Tadžikistana, Ruande, Burundija, ukrajinski stoni tenis, pikado i Counter strike!
Stvar bi već polovinom meseca u normalu trebalo da vrate Nemci koji su najavili nastavak lige.
Možda i najbolji pazar, bar okom vašeg reportera, beleži Nota. Konobari s maskama, gosti na distanci, ali bez preterane gužve.

Za kraj, zavirili smo i u jedinu kafanu u kojoj, po urbanoj legendi, naprednjaci nemaju pristup (ne zato što im gazda brani, već, tvrde, što se predsednica opštine ljuti). Pogađate, reč je o kafani Kod Vukše koja trpi sankcije zbog političkog angažmana starijeg brata (Srđana, lidera OO DSa).
Mlađeg, vlasnika Sašu, zatičemo s kofama polikolora – iskoristio je, kaže, ovih nekoliko nedelja za renoviranje kafane.
A svečano otvaranje je u nedelju.
Pa, izvol’te.

error: Content is protected !!