Obeležen Prešernov dan: Za još napredniju saradnju

Prešernov dan je jedan od najvećih slovenačkih kulturnih i državnih praznika.  Pored Slovenije, gde se obeležava od 1941., slave ga Slovenci u čitavom svetu. U Južnom Banatu od pre pet godina, najviše zahvaljujući pančevačkom (i južnobanatskom) udruženju Slovenaca Logarska dolina, čulo se, danas, u pozorišnoj sali kovinskog Doma kulture. Kovinu je, naime, ove godine pripala čast da bude domaćin centralne proslave slovenačke dijaspore u Srbiji. Skup je počeo intoniranjem himni dveju država u izvedbi školskog hora OŠ Đura Jakšić – slovenačke „Zdravice“ čiji je autor upravo najvći slovenčki pesnik France Prešern, i srpske, „Bože pravde“, koju je komponovao Davorin Jenko, kojeg potpisuju kao slovenačkog, ali i srpskog kompozitora, primetila je u svom obraćanju predsednica opštine Kovin Sanja Petrović.
Svečanost je otvorio, pozdravnim govorom Josip Veber, predsednik udruženja Logarska Dolina, koji je istakao da se u Kovinu Prešernov dan praznuje, ponajviše, zahvaljujući kontaktu koji je sa njim pre par godina uspostavio Kovinac Aleksandar Ermenc.
Goste je, potom, pozdravio, i ambasador Slovenije u Srbiji Vladimir Gasparić, s posebnim osvrtom na prisustvo beogradskog nadpiskupa monsinjora Stanislava Hočevara.
Zahvalnost domaćinu, ali  Logarskoj Dolini, izrazio je i Saša Verbić, predsednik Saveta slovenačke nacionalne manjine, goste u prepunoj sali pozdravila je i predsednica opštine Sanja Petrović.
Po poslednje održanom popisu na teritoriji opštine Kovin živi svega 33 građana koji se izjašnjavaju kao Slovenci, ali je uticaj i uloga Slovenaca na ovom tlu mnogo je veća, istakla je Petrović.  Podsetila je na ulogu šezdesetak slovenačkih porodica koje su se u drugoj polovini prošlog veka doselile u Kovin u cilju razvoja kovinske bolnice:
Deo njih se vratio u Sloveniju , a oni koj su stali postali su naše drage komšije i prijatelji.
Ovo je za mene i moje saradnike signal da je potrebna još naprednija saradnja, pored kulturne i privredne“, rekla je predsednica Petrović pozivajući se na nedavni sastanak premijera dveju zemalja Miroslava Cerara i Ane Brnabić, gde je rečeno da će Slovenija nastaviti da podržava evropsku perspektivu Srbije:
„ Nove generacije daju nam nadu da davno stvorene veze predaka ostaju.“
Prisutne je, putem video poruke, pozdravio i minisitar za dijasporu u Vladi republike Slovenije Goran Žmavc.


Do kraja, publika je mogla da uživa u predstavam osnovaca kovinske OŠ Đura Jakšić i OŠ Olga Petrov iz Banatskog Brestovca, kao i članovima Logarske doline, ali i da se (opet, putem velikog ekrana) podseti lika i dela France Prešerna, ali i nekih velikih hitova slovenačke muzičke scene od kojih je svakako najpoznatiji evrovizijski nastup iz 1975. godine slovenačke grupe Pepel in kri „Den Ljubezni“ (inače omiljene numere Đorđa Čvarkova iz Državnog posla).

(na slici predsednica opštine u društvu ambasadora Vladimira Gasparića i nadbiskupa Stanislava Hočevara)

error: Content is protected !!