KAD JE KOTLIĆ IZ GAJA I ČORBA JE DO… IKRE

Ali su pobednici iz Bavaništa.
Najbolju čorbu na sedmom po redu Gajačkom kotliću, po oceni žirija, skuvao je Dragan Mitić iz Bavaništa. On će, ujedno, predstavljati opštinu Kovin na pokrajinskom takmičenju u Temerinu.
Drugoplasirana je bila Slavica Boškov, dok je treće mesto zauzeo njen suprug Ivan Boškov (oboje iz Bavaništa).

Pobednik Dragan Mitić

Dakle, iako nisu alasi, Pidikanci su pokazali da kuvaju najbolju čorbu. Što se supružnički par našao na pobedničkom postolju nije plod nikakve „nameštaljke“ već slučajnosti. I umešnosti. Jer, žiri je ocenjivao uzorke po takmičarskim brojevima, a ne po imenima. I kažu da nikad dosad nisu imali teži posao pa je većanje potrajalo više od dva sata, a Kovinski bećari i omladinci iz  lokalnog KUDa dobrano su ispucali repertoar čekajući „najčorbu“.
A bilo je, kažu, preko sedamdeset kotlića – iz Vršca, Kostolca, Požarevca, domaćina Gaja, Kovina, pa sve uzvodno do Bavaništa.
Pobednik nije hteo da nam otkrije svoju tajnu. Samo je rekao „da nije tajna da tajne ima“.
Neki šeretski dodaju da „nije sve u ribi“.

Među takmičarima i fudbalski veterani – nekadašnji kapiten i golgeter Partizana Borko Kanački i virtuoz među stativama Nebojša Bufan

Do iščekivanja pobedničkog kotlića goste je zabavljao glumac Miroslav Žužić.
Pobednike je proglasio predsednik Saveta MZ Gaj Emil Hmelirš uz objašnjenje da je sedmi kotlić dosad u organizacionom delu bio najzahtevniji pa je iza manifestacije koja je prerasla samu sebe uključeno celo selo, sva udruženja i dvadesetak sponzora. Održava se, kažu, svake treće subote u avgustu.
Jedna od legendi kaže da je pre nekoliko godina čorba bila toliko ljuta (ili organizator zatečen) da je u selu nestalo piva.
„E sad zamisli selo od preko 3.000 stanovnika bez ijedne flaše piva. Makar i mlakog!“, potvrđuje „mit“ jedan lokalni takmičar.

Ove godine su se spremili pa je pivo teklo u potocima.
Bilo je i onog sve popularnijeg „kraft“, kovinskog, za kojeg „autor“ tvrdi da je spravljeno od po četiri sorte belgijskog ječmenog slada i nemačkog hmelja.
I rukotvorina, magneta za frižider Gaj, licederskih srca, lilihipa, neizostavnog roštilja (iako je pravoslavni post)… Svega.

Jedino nismo uspeli da otkrijemo tajnu tri pobedničke čorbe.
Mada smo u prolazu, nezvanično, čuli da je sveti sastojak manastirska voda.
Valjda ona iz Bavaništa.
Ko ne veruje, neka proba.

error: Content is protected !!