Na današnji dan 1999. godine u 22:58h NATO srušio most Kovin – Smederevo

Koji minut pre dvateset i trećeg sata (22:58h) na današnji dan (15. april) 1999. godine NATO je sa dve rakete srušio most Kovin – Smederevo za vreme bombardovanja SR Jugoslavije.

„Bio sam u nazovi zemunici blizu mosta. Ležao sam na ‘kockama’ (dušeku), zapalio cigaru i namerevao da uskoro zaspim. Onda je grunulo. Nisam imamo pojma šta se dešava, bilo je kao na filmu, našao sam se u vazduhu, one kocke od dušeka i ćebe iznad mene, a onda me je sve poklopilo. Činilo mi se kao da je neki usporeni snimak i da nema zvuka“, ispričao je potpisniku ovog teksta saborac koji je kao i on bio mobilisan te ratne godine.

Sve do decembra kada je most obnovljen putnike je s jedne na drugu stranu obale prevozila skela.

U četvrtak 23. decembra 1999. godine, posle više odlaganja, pušten je u saobraćaj obnovljeni most na putu Kovin-Smederevo.

Iz Kovina su za ovu priliku krenula tri puna Jugoprevozova autobusa (uglavnom radnici JP Komunalac i Skupštine opštine).

Radove je u rekordnom roku, kako je rekao direktor Direkcije za obnovu zemlje Milutin Mrkonjić, izvela Goša iz Smederevske Palanke. Sanacija mosta,  trajala je četiri meseca. Most je sa smederevske strane bio oštećen u širini jedne kolovozne trake i tu je sanacija urađena lakše i brže.

Sa kovinske strane bio je srušen od jednog do drugog betonskog stuba. Jedan je usled  detonacije bio i iskošen. Dakle,  trebalo je da se najpre on ispravi, a potom je, umesto izgradnje nove čelične konstrukucije teške stotinak tona, podignuta stara, s tim što su na sredini, između betonskih stubova, postavljene dve čelične konstrukcije koje čine dodatnu potporu.

Samo četrdeset minuta pre dolaska delegacije koju su činili predsednik republičke vlade Mirko Marjanović, ministar policije Vlajko Stoiljković i potpredsednik vlade Dragan Tomić, uključujući i predstavnike kovinske opštine – saveznog poslanika Trandafira Jenču i republičkog Zorana Nikolića, na mostu je još uvek nešto mereno, boja sa ograde ostajala je na rukama, a vodom iz cisterne spiran je sneg na mestu gde je kasnije bila postavljena bina. Sve je, međutim, na vreme bilo spremno za svečano otvaranje.

..,“U ime vlade RS i svoje lično ime želim zajedno sa vama da podelim radost povodom puštanja u saobraćaj ovog velikog mosta preko Dunava. Graditeljima upućujem sve čestitke i priznanja. Ovaj grandiozni poduhvat predstavlja još jednu veliku pobedu našeg znanja, umešnosti, entuzijazma, solidarnosti i spremnosti svih da se savladaju i najveće teškoće. Originalna rešenja koja su primenjena u izgradnji ovog čeličnog mosta će ući u stručnu literaturu o mostogradnji, a ogroman trud graditelja da po nemogućim vremenskim uslovima završe posao u roku treba da pamte svi njegovi budući korisnici“, deo je govora tadašnjeg predsednika republičke vlade i predsednika upravnog odbora Direkcije za obnovu zemlje Mirka Marjanovića, koji je prerezao crvenu vrpcu i svečano otvorio most, a objavio lokalni list Moj Kovin decembra 1999. godine.

Samo dan pošto je svečano pušten u promet most je ponovo (bio) zatvoren.

-Blokirali smo most zbog neisplaćenih premija. Premije su podeljene, Mrkonjić je dao pare, ali te pare nisu došle do nas, otišle su negde u Gošu, eto o tome se radi. Mi samo tražimo da nas isplate. Pošteno smo odradili svoj deo posla u ova tri meseca i tražimo ono što nam je obećano – rekao je potpisniku ovoga teksta jedan od radnika Goše na obnovi mosta, decembra 1999. godine.

Posle više od dva sata (od pola dvanaest do dva) ubeđivanja, radnici Goše, koji su zakrčili put sa smederevske strane pristali su da odblokiraju most.

„Došli su tu neki da nas ubede da se sklonimo. Kažu da će nam dati pare posle ručka. Sad idemo na ručak, a ako nam ne donesu pare u tri sata opet na most, ponovo ćemo blokirati put.”

Posle ručka, u zakazano vreme. na mostu nas je dočekala magla i šverceri benzina. Radnici Goše otišli su kućama jer su im u međuvremenu isplaćene premije. Prema nezvaničnoj priči Direkcija Goši novac nije uplatila na dan kada je most otvoren, nego je to učinila sutradan, kada su radnici blokirali most, a potom je Upravni odbor ove firme (Goša) doneo odluku da se radnicima odmah isplate premije.

(antrfile: izvor Wikipedia)

error: Content is protected !!