Minimalac u bioskopu i satnica kinooperatera

April pre 40 godina u našem kraju, počeo je tragičnom vešću sličnom onoj od pre nekoliko dana –pedesetogodišnji  pilot Bora Milovanović iz Zemuna poginuo je kad se srušio avionom poljoprivredne avijacije u dubovačkom ataru dok je bacao veštačko đubrivo na njive gajačkog kombinata 7 juli. Svedoci su pričali da je do udesa  došlo jer je prilikom okretanja udario u drvo. Prevežen je hitno u seosku ambulantu, ali mu nije bilo spasa .
Dušan Kužić, pokrajinski sekretar za pravosuđe, svečanim presecanjem vrpce, otvorio je novu zgradu suda. Na svečanosti je govorio i predsednik Opštinskog suda Nikola Filipov istakavši da su kovinske sudije do aprila 1978. radile u veoma lošim uslovima.

Radmilo Buha dotadašnji predsednik SO Kovin predložen je za još jedan mandat.
DPP Sloga donela je odluku da umesto hladnjače gradi dehidratorsku stanicu (nekadašnji pogon nekadašnje Sloge „preko“ Crne bare). Razlog ovakve „izmene dugoročnog plana“, bio je jednostavan – niko nije mogao garantovati tržište za hladnjaču. S dehidratorom je druga priča, objasnio diplomirani inženjer Radomir Đoković – proizvodiće se prvoklasna stočna hrana za koju opština ima sirovina na pretek. A stanica će zaposliti trideset novih radnika.
Za prvi maj najavljena je i elektrifikacija poslednjeg „unplugged“ naselja u opštini – Skorenovačkog (ili Pločičkog) rita. Žitelji 240 domaćinstava, pisale su novine, dočekaće Praznik rada sa strujom.
Oni strariji pamte nekadašnja letovanja preko Crvenog krsta.
Aprilski broj Kovinskih novina najavljuje da će leto 1978. čak 240 mališana provesti na moru u odmaralištima CK u Tijesnom (Hrvatska) i Baošićima (Crna Gora). Oni najsiromašniji išli su o trošku opštine.
Nije prošlo bez kritičkih tekstova – najpre o neuspešnoj opštinskoj smotri recitatora na koju se odazvalo svega tri hora (dve kovinske osnovne škole i hor  bavaništanske OŠ Bora Radić, ujedno i pobednik „smotre“).
Potom o barama na trotoarima i kolovozima u centru varoši, ali i neveseloj situaciji u deliblatkoj ambulanti u kojoj je, preko četiri hiljade meštana, opsluživalo svega dva lekara opšte prakse.
I to u neuslovnih četrdesetak kvadrata.
Tako je, usput, i najavljena izgradnja nove zgrade ambulante u tom selu.
Bioskopske sale tih dana punili su  12 žigosanih s Li Marvinom u glavnoj ulozi, ali i kultno dokumentarno ostvarenje Ta divna stvorenja.

A kad smo već kod bioskopa apriske novine iz 1978. „krasio“ je i tekst o nerentabilnosti kovinskog Bioskopa 4. oktobar. Po rečima tadašnjeg v.d. direktora bioskopa (i proslavljenog režisera kratkog amaterskog filma) Milivoja Unukovića, 70 posto radnika primalo je tri meseca minimalac, a bioskop je opet pravio  gubitke.
Jedan od specifičnih problema bilo j i kako dopuniti (osmo)satnicu kinooperatera koji je efektivno radio par sati dnevno (za one mlađe, specifičan zanat rukovanja filmskom trakom koji je digitalna tehnologija oterala u zaborav).
Što se tiče repertoara, stariji će se setiti da je kovinski bioskop (mnogi kažu i zahvaljujući Unukovićevim vezama) imao najbolji „meni“ – filmovi su našu varoš stizali bukvalno dan, dva posle prestoničke premijere.

Sportske strane počinju jednom rukometno-molerskom vešću. Naime, u Zagrebu je održana druga Olimpijada poslovnih udruženja radnih organizacija za završne radove u građevinarstvu. Učestvovalo je 14 ekipa a među njima i radnici kovinskog Proletera koji su odbranili titulu rukometnog prvaka u ovoj „klasi“ pobedom nad domaćinom Karbonom iz Zagreba 19:11. (u ostalih 10 disciplina bili su manje uspešni).
Odigrana je i jedna, bar po broju ubačenih koševa, NBA utakmica  -u poslednjem kolu Vojvođanske lige kovinski Radnički je ugostio imenjaka iz Novog Sada i izgubio rezultatom  104:121. Najefikasniji  je bio Novosađanin Karadžić sa 50 ubačenih poena, dok je u domaćem timu briljirao Žarko Rodić sa 32 poena (opravdanje za poraz glasilo je da za domaće nije nastupio Topić).
Na tradicionalnom ženskom rukometnom turniru koji se svake godine oddržavo u Kninu (Hrvatskka) povodom Dana železničara, učestvovale su i Kovinke.
I bile prve.
Vest i ne bi bila toliko zapažena da to nisu uradile u društvu članica Republičke lige Hrvatske (Lokomotive iz Vinkovaca i domaćeg Željezničara iz Knina) i prvoligaša Lokomotive iz Zagreba.
Najbolji akter (i strelac) turnira bila je Milena Laković iz pobedničke ekipe

error: Content is protected !!