Mini-portret: Dušan Glavonić, košarkaš Radničkog, reprezentativac Vojvodine

Dušan Glavonić, mladi košarkaš Radničkog iz Kovina, nastupao je nedavno za reprezentaciju Vojvodine (selekcija godišta 2007) na Turniru regiona (za sezonu 2020/21) koji je organizovao Košarkaški savez Srbije.

“Zauzeli smo treće mesto. Odigrali smo pet utakmica, pobedili smo tri i izgubili dve. Savladali smo Centralnu Srbiju i Raško-kosovsko-metohijski region, zatim Zapadnu Srbiju i Republiku Srpsku. Bolji od nas su bili Beograd, koji nas je ubedljivo savladao i reprezentacija Jugoistočne Srbije sa kojom smo odigrali neizvesniji meč i bili u igri za pobedu, ali su na kraju oni, ipak, bili bolji za šest poena”, sumira utiske Glavonić i dodaje:

Zadovoljan sam kako sam odigrao na turniru, posebno u poslednjoj utakmici protiv Republike Srpske na kojoj sam postigao devet poena. Na toj utakmici nam je bila potrebna pobeda od dvanaest pona razlike za drugo mesto, ali smo, na žalost, pobedili samo sa šest, iako smo u jednom trenutku u finišu treće četvrtine imali i 25 razlike.”

Turnir regiona je, inače, prva stanica u izboru državne reprezentacije u generaciji 2007.

“Na ovom turniru nas je bilo 80. Ovaj spisak će biti skraćen na 40, pa potom na 20 do konačnih 12 koji će činiti reprezetaciju”, objašnjava Glavonić koji je redovan na okupljanima najboljih košarkaša Vojvodine u svom uzrastu od 2019. godine.

Košarku kaže, trenira od sedme godine.

„Hteo sam samo da treniram nešto. Nije bilo nekog posebnog razloga. Počeo sam kod mog sadašnjeg trenera Gorana Jeremića, a trenirali su me još Bojan Đurašinov i Vladimir Cvetković u Radničkom, dok sam sa Markom Popadićem radio individualno, van sezone.“ 

Ove sezone dres Radničkog nosio je u dve pionirske selekcije.

“Po godinama sam član selekcije u14, ali sam nastupao i za starije godište u pionirskoj ekipi do 15 godina. Malo je teže sa starijima jer su višlji i snažniji, ali je dobro iskustvo.

Uglavnom sam zadovoljan nastupima u selekciji za igrače do 14 godina. Oba puta u grupi nas je pobedio samo Tamiš iz Pančeva. Uspeli smo da se plasiramo među četiri najbolje ekipe regiona na Završni turnir čiji je domaćin bila Stara Pazovova. U polufinalu nas je pobedio Dunav  iz Starih Banovaca 70:51 koji je i osvojio turnir”, kaže kreator igre crno-belih, koji kao omiljene košarkaše navodi Kajri Irvinga asa Bruklina iz NBA, te dvojac Efes Pilsena Vasilija Micića i Šejna Larkina sa evropskih terena.

Košarku treniraš sedam godina. Pretpostavljam da imaš bar jednu omiljenu utakmicu.

“Imam. Dve. Obe protiv Virtusa iz Pančeva. Na jednoj sam ubacio 37 poena, novembra prošle godine, a februara ove sam postigao 34.”

Utakmica koje ne želiš da se setiš?

“Uh… Borac Starčevo od pre neku godinu. Baš su nas ‘rasturili’.”

Omiljeni poen?

“Sa 3×3 basket turnira ovde u Kovinu. Zapravo to je bilo više poena u seriji. Dao sam sedam trojki u nizu. Trener jedne ekipe iz Pančeva posle šeste je rekao: ‘Mali, ako daš još jednu pobedili ste, ne treba da igramo dalje’. I dao sam je.“, uz smešak kaže naš mladi sugrađanin.

error: Content is protected !!