Miljan Popadić karijeru nastavlja u Šopronu

Košarkaš i naš sugrađanin Miljan Popadić od naredne sezone biće član Šoprona. Miljan, koji je rođen 13. jula 1999. godine, prethodne četiri sezone takođe je igrao u Mađarskoj, ali u dresu Pečuja.

„Prvi utisak je čudan, ali na pozitivan način. Teško je bilo napustiti klub u kojem sam proveo 4 godine i u kojem sam postao igrač, ali sam takođe veoma srećan što imam priliku da zaigram za veliki klub kao što je SKC iz Šoprona. Šopron je pokazao veliko interesovanje i želju da me dovede u svoje redove. Smatram da klub ima velike ambicije, odlične uslove za dobar rad i napredak, što je po meni veoma bitno jer volim da treniram.

Uz sve to, saznao sam da sam se kao mladi igrač dopao glavnom treneru, što puno znači. Inače od sledeće sezone Prva liga Mađarske uvodi pravilo, gde mladi igrač (u23 – odnosno do 23 godine) mora da bude na terenu prvih 20 minuta utakmice“ – kaže Popadić za naš sajt.

U sezoni za nama Mijan Popadić, koji igra na poziciji beka šutera (visok 194cm), proglašen je za najboljeg mladog igrača regiona Baranya (Baranja).

„Smatram da sam imao odličnu sezonu iza sebe, koja je plod velikog rada i zalaganja. Igrao sam ligu za igrače do 20 godina (u kojoj postoji pravilo da tri starija igrača, odnosno ’99 godište imaju pravo da igraju, jedno mesto sam popunjavao i ja) i Drugu Ligu (B ligu).  Imao sam i priliku da krajem januara uđem na teren protiv prvoligaskog Jaszbereny-a. U u20 sam završio kao četvrti strelac lige, sa 19,8 poena po utakmici. Imao sam dosta kvalitetnih utakmica tokom sezone. Kao tim smo igrali dobro i bili smo na drugom mestu, dok se, nažalost, nisam povredio početkom januara. I pored povrede, sve do početka februara, nastavio sam da igram. Verovatno da to baš i nije bilo pametno, ali zbog emocija i želje nisam hteo da se predam jer mi je bilo važno da pobedimo svaku utakmicu.

Rezultati iz Druge lige nam nisu bili baš najbolji.  Završili smo na poslednjem mestu, trebalo je da se borimo za opstanak. Smatram da smo imali solidnu ekipu, ali smo izgubili nekoliko bitnih utakmica, što nas je puno koštalo. Imali smo dobre prilike da zadržimo prednost i pobedimo u njima“, sumira Popadić prethodnu sezonu.

Tokom četiri sezone, koju utakmicu bi izdvojio kao omiljenu u dresu Pečuja?

„Teško pitanje (smeh). Bilo ih je više.  U20 završni turnir na kraju prošle sezone (2018/19.) i utakmica protiv Nyiregyhaze. Tada nisam dobijao neku šansu i minutažu, čak je i trener razmišljao da li da me povede na završni turnir. Takođe je razmisljao i da li da budem u sastavu za tu utakmicu. Na kraju me je uvrstio u sastav. Utakmicu smo jako loše započeli, Nyiregyhaza je imala veliku prednost, pa je trener odlučio da me pusti u igru. Uspeo sam da unesem energiju, držao sam i vraćao rezultat, ali to, ipak, na kraju nije bilo dovoljno, izgubili smo. Smatram da sam na toj utakmici uspeo da pokažem svoju vrednost i svoje košarkasko znanje. Takodje, kasnije tog dana, na utakmici protiv Szolnoka (veoma bitna utakmica), u neizvesnoj završnici, u kojoj se rezultat lomio minut pre kraja ubacio sam, ispostavilo se, odlučujuću trojku i bacanja.

Iz ove sezone bih izdvojio 31 poen protiv drugoligaškog Mafca koji je prvi na tabeli i 37 poena protiv Kecskemeta iz u20 lige“, kaže Popadić novi košarkaš Šoprona, kluba osnovanog 1991. i za koji su, ako je verovati Vikipediji između ostalih od igrača iz bivše Jugoslavije igrali: Edin Bavčić, Miloš Borisov, Stevan Karadžić, Luka Pavićević, Rastko Cvetković…

(foto: privatna arhiva Miljan Popadić)

Čitajte još na Kovinac.com