Migranti deportovani s Čardaka – Jače selo od svatova, prediozborna kampanja ili nešto treće?

Niko ne zna kad su došli, koliko ih je bilo, ni kad su tačno otišli, ali je bitno da više nisu tu!
Ovako su nas dočeli meštani Deliblata (i ostatka kovinske opštine), njih nekioliko stotina, koji su danas u 10 sati  opet blokirali put ka ŠRC Čardaku. Tamo je prema jučerašnjim najavama trebalo da bude novi prihvatni centar za tražioca azila s Bliskog istoka.
Jutros nešto pre deset protestanti su obavešteni da je desetak migranata (u nekoliko kombi vozila) odveženo s Čardaka.
Na onih pet novinarskih pitanja: ko, kad, gde, kako i zašto, nismo mogli da dobijemo opipljiviji odgovor.
Protestanti (i lokalna vlast) proglasili su pobedu.
Niti je ko video kad su došli, ni kad su otišli.
Interesantno je da su meštane na barikadama obišli čelnici lokalne samouprave, ali i da je sam bivši predsednik SO Zoran Bradanji svojim vozilom učestvovao u blokadi puta koji vodi ka Čardaku.

Iako su nam juče u Opštinskoj upravi tvrdili da nemaju veze niti su obavešteni sa čitavom sutacijom, na društvenim mrežama se preko noći pojavio famozni dokument Sporazum o readmisiji, tražilaca azila i migranata u potrebi bez utvrđenog statusa za period od 2018 do 2022.
Među brojnim novinarskim ekupama našao se i kontraverzni belocrkvanski novinar Stefan Cvetković koji je ovo pitanje pokušao da postavi bivšoj predsednici opštine i bivšem predsedniku SO, ali je, koliko smo moglu da čujemo, dobio „packe“ umesto odgovora.
Bilo kako bilo, meštani Deliblata (i okolnih sela) odahnuli su.
Dok se ne pojavi neka nova „opasnost“.
Poput priče kako se kapaciteti na Čardaku spremaju kao karantin za

lakše obolele od korona virusa, o čemu su juče, neki protestanti, prilično argumentovano davali izjave za portal e-pancevo.

error: Content is protected !!