Memorijalni turnir „Marjan Živkov – Mizge“ (petak – nedelja, Hala sportova)

Memorijalni turnir „Marjan Živkov – Mizge“ počeće u petak u 18 sati u kovinskoj Hali sportova utakmicom između domaćeg Radničkog i Rudara iz Kostolca.

„Prvi put organizujemo ovaj turnir. Izuzetno je teško u vreme pandemije bilo šta organizovati, ali Marjan Živkov nas je naučio da je sve moguće uz dobru volju i rad. Cilj je da turnir iz godine u godinu raste i da jednog dana bude među najkvalitetnijim u zemlji. U ime organizacionog tima želim da pozovem sve ljubitelje sporta da dođu u petak i nedelju u halu i da uživaju u rukometu„, kaže prvi čovek Rukometnog kluba Radnički iz Kovina, Marko Marković, koji je uz Sportski savez organizator ovog turnira.

U drugom polufinalnom susretu sastaće se Mladi Radnik iz Požarevca i Crepaja (20h).

U prethodnoj najavi kao jedan od učesnika turnira pomenut je sastav Banatskog Karlovca, koji je, sa žaljenjem otkazao učešće zbog pozitivnih igrača na virus korona.

Drugog dana turnira, u nedelju, uz utakmice za plasman (za III mesto u 17 sati i finala – 20h), biće odigrana i revijalna utakmica veterana (18.45h) u kojoj će se na parketu naći uglavnom bivši igrači koje je trenirao Marjan Živkov.

Da podsetimo, Marjan Živkov je igrao na poziciji pivota sredinom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u generaciji igrača Radničkog koja se takmičila u Kvalitetnoj ligi Vojvodine, do tada najvišem rangu u kojem je klub igrao, a trećem u SFR Jugoslaviji.

Slavomir Milić (trener), Zoran Nedeljković, Dragan Perković, Milivoje Grčić, Dušan Savić, ? Todoresko i Jugoslav Ramić (stoje), Dragan Ivković, Branko Komarica, Jožef Sekelj, Miljko Topalović, Marjan Živkov i Zoran Savić (čuče).

Ostao je upisan kao jedan  od šest igrača tima kovinskog Radničkog koji je dao gol šabačkoj Metaloplastici, koja je u dva navrata pokorila Evropu (1984. i 1985. godine), a gostovala je u Kovinu u gotovo najjačem sastavu, predvođena u to vreme vedetama svetskog rukometa: Miletom Isakovićem i Zlatkom Portnerom.

Tokom trenerske karijere trenirao je obe seniorske selekcije rukometnog kluba iz našeg grada. Najveći uspeh ostvario je u sezoni 1994/95. kada je kovinske rukometašice vratio u elitnu diviziju državnog rukometa. A pred start pomenute sezone mnogi su crno-belom timu predviđali još jedno ispadanje u dve godine (ovaj put iz Druge lige) s obzirom da su od seniorki iz prethodnog prvenstva ostale samo Vučićeva i Rosićeva. Živkov je tada ukazao poverenje igračicama iz omladinskog pogona (Vidović, Kosić – omladinska reprezentativka- , Bošković, Stefanović, Ranković, Krivošić, Skoko, Milošević, Beatović, Truja, sestre Kolarević, Vaš, Babić, Karatošević…), a odlično uklopljeni mozaik mladosti i iskustva Radničkom je doneo drugo mesto na završnoj tabeli i promociju u viši rang uz svega dva poraza u prvenstvu (od prvaka slodesa i trećeplasiranog Kučeva).

Kada je seniorski sastav Radničkog ulazio u Prvu ligu u sezoni 2002/2003. bio je pomoćni trener Milanu Krstiću, a potom i Branku Raci, da bi u finišu narednog prvenstva kao prvi trener preuzeo ekipu.

Veći deo sezone Radnički je, u godini kada je osvojio titulu prvaka u Drugoj ligi, nastupao u sastavu: Pušonjić, Uzelac, Bošković, Polovina, Golubović, braća Todorović, Živkov, Glišić, Savić, Jović, Zarija, Hablik, Kliusurić, Krstić, Bređan…

Važna karika bio je i u sezoni 2010/11. kada je Omladinski fudbalski klub Kolonija ostvario najveći uspeh u istoriji i plasirao se u Vojvođansku ligu. Živkov je bio kondicioni trener plavo-belih sa Ellanda.

error: Content is protected !!