Marta 2000. godine košarkašice ŽKK Kovina osvojile Kup SRJ

Marta (17.) 2000. godine košarkašice Kovina osvojile su Kup Savezne Republike Jugoslavije i ostvarile najveći uspeh („loptaškog“) opštinskog klupskog sporta u istoriji.

U odlučujućoj utakmci Finalnog turnira (F4) pred oko 1.500 gledalaca u Hali sportova u Kovinu savladale su beogradski Partizan rezultatom 54:51 (27:28 na poluvremenu) i tako za sva vremena ucrtale svoje ime na „basket“ mapi Jugoslavije (odnosno, Srbije).

U izuzetno dramatičnom finalu Kovinke su „prelomile“ susret u svoju korist u poslednje 63 sekunde ponajviše zahvaljujući kapitenu Majdi Močnik (kasnije proglašenom i najboljom igračicom turnira). Žuta „osmica“ je najpre pogodila dva bacanja za rezultatski egal (50:50), a potom „ukrala“ loptu i obezbedila novi napad Kovinkama koji je, takođe sa linije penala, Katarina Manić pretvorila u poene za „plus dva“ na semaforu – 52:50.

Beogradske crno-bele su u svom poslednjem napadu (17 sekundi pre kraja)  preko Stanićeve pokušale da pogode trojku i izbore pobedu. Međutim, lopta odbijena od obruča (posle neuspešnog šuta van linije 6.25m) završila je u rukama Močnikove, a kada su sudije, na dve sekunde pre kraja dosudile i nesportsku nad ovom igračicom – veliko slavlje u hali Osnovne škole Đura Jakšić moglo je da počne.

Borbu za pehar Kupa košarkašice Kovina obezbedile su pobedom nad drugim, beogradskim, „večitim“ rivalom – Crvenom zvezdom 71:60 u polufinalu – dan ranije (dok je Partizan bio bolji od Vojvodine).

Košarkašice Kovina nastupile su u sledećem sastavu: Vuković, Milojević, Tomović, Manić (4 poena), Močnik (8), Klarić, Vukićević (14), Šormaz, Trifunović (5), Jevtić (9), Ostojić (14), Backović. Trener: Zoran Kovačić – Čivija.

error: Content is protected !!