„Mali svet“ na putu oko sveta

„Početkom jula `Mali svet` iz Dečjeg kulturnog centra Beograd kreće u obilzak sveta. Preko leta će putovati zemljama bivše Jugoslavije, a potom, od jeseni i Evropom. Pored Beograda, u Srbiji izložba naših radova za sada bi trebalo da prođe kroz Novi Sad, evropsku kulturnu prestonicu za ovu godinu, i naravno, naš Kovin. U planu su i još neki gradovi… Ideja je da u svakom gradu u kojem bude gostovao Mali svet, naša izložba radova bude dopunjena sa još dva dečja rada iz tog grada kako bi na kraju dobili izložbu objedinjene dijaspore “, kaže učiteljica Maja Petrović Nikolić, doskoro naša sugrađanka, koja se 2019. godine preselila u Pariz gde je osnovala za Atelier slave kreativnu radionicu „Mali svet“.

„Mali svet“ je kreativna radionica koja neguje srpsku kulturu i tradiciju, a, takođe, podstiče decu na stvaralaštvo. Prvi ciklus radionica „Malog sveta“ završen je početkom juna, a bio je posvećen kako onima koji su želeli da usavrše znanje srpskog jezika, tako i početnicima.

„Sve to uspevamo da pretočimo i u umetnost. Specifični smo po načinu rada, izboru aktivnosti i primerima o srpskoj kulturi i tradiciji”, objašnjava Maja Petrović Nikolić.

Naredni ciklus radionica  bi trebalo da počne na jesen, a novina će biti program za tinejdžere.

Uvertira priče o „Malom svetu“, zapravo, počinje pre tri godine kada je Maja Petrović Nikolić rešila da se preseli i pridruži porodici u Parizu. A baš na dan kada je krenula put Francuske iz štampe je izašao „Leksikon stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju” (Klett 2019.), u kojem se, među hiljadu odabranih, nalazi i njena biografija.

„Razmišljala sam kako je velika nepravda da sada, posle 22 godne rada, kada sam u zenitu karijere, sva nakupljena znanja i iskustva ne mogu da podelim i prenesem deci.

Na sajtu Kulturnog centra u Parizu pronašla sam Radionice kreativnog pisanja Mire Popović, odlučila sam da pišem kratke priče za decu i na taj način pokušam da bar malo utičem na današnji sistem vrednosti i uopšte odnos ka dečijem stvaralaštvu.”

Radionice kreativnog pisanja održavaju se, inače, u prostorijama Slavističke radionice (Atelier slave, Pariz 14) koja se bavi negovanjem srpskog jezika, kulture i tradicije. U saradnji sa Natašom Džigurski-Dubajić poreknuta je kreativna radionica i tako je zapravo rođen „Mali svet”.

„Veliko hvala svima, a ponajviše mr Momčilu Jankoviću od kojeg sam naučila gotovo sve što i danas primenjujem. Naravno, neizmerno hvala svim direktorima Centra za kulturu Kovin sa kojima sam sarađivala, zatim Ištvanu Hajduu, Velinki Fari, Crvenom krstu Kovin i volonterima, svim kolegama, roditeljima i mojim đacima jer su svi oni pomogli da budem baš ovakva. Srce mi je puno i jako bih volela da Mali svet jednog dana preraste u Dečji kulturni centar za svu našu decu gde god ona bila.“

Čitajte još na Kovinac.com