Major Nenad Stamenković prvi do Časnog krsta na kovinskom Dunavcu (foto galerija)

Major Nenad Stamenković  iz Kovina pobednik je ovogodišnjeg bogojavljenskog plivanja za Časni krst na kovinskom Dunavcu, koje je devetnaestog dana januara, po sedmi put organizovalo Udruženje sportista iz našeg grada – Familija.

Na temperaturi vazduha kojoj su falila dva „koraka“ da „dobaci“ do crte „pozitivne“ nule Celzijusove skale, ako je verovati aplikaciji na telefonu potpisnika ovog teksta,  Stamenković je bio najbrži u konkurenciji 22 plivača.

„Imali smo trideset i dve prijave, ali su plivala dvadeset i dva takmičara. Neki nisu prošli preglede, a neki su odustali, kada su videli vremenske uslove. Bilo je i nekoliko zastoja na sredini staze, ali su ih ostali učesnici pogurali tako da su svi stigli do cilja“, kaže Predrag Brkić iz Familije i dodaje da su među učesnicima bile i tri devojke Dragana Jankov iz Pančeva, Katarina Rešetar iz Novog Sada i Valentina Krstec iz Kovina „koja nije plivala već se samo potopila, jer nije punoletna. Ona je bila ujedno i najmlađa učesnica – 16 godina, dok je najstariji bio major Stamenković koji je prvi doplivao do Časnog krsta“.

Još jednom podsećamo da je danas veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje i da su širom Srbije organizovana tradicionalna plivanja za Časni krst. Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je sin moj i njega poslušajte“. Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzma i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Prošle godine prvi do Časnog krsta stigao je Sava Ćirkov iz Dubovca, a kako je bilo ove „okom“ objektiva naše kamere pogledajte u galeriji:

Čitajte još na Kovinac.com