Lokalni političari (i novinari) tipuju svetskog prvaka – Kanda bi se obradovali…

Od prvih fudbalskih sličica i belgijske čokolade (i vafla), preko brazilske maštovitosti pa sve do nemačke upornosti i Linekerovog “aksioma” da je fudbal igra koju igra 22 igrača, ali na kraju pobeđuju Nemci.
Ovako se, otprilike, kreću predmundijalske prognoze lokalnih političara (ali i novinara) koje smo zamolili da učestvuju u maloj anketi.
Sudeći po odgovorima “panceri” će posle Mundijala u Rusiji zagaziti u novi četvorogodišnji mandat i biti prva reprezentacija posle Brazila 1962. koja je uspela da odbrani svetski naslov.
Ali, krenimo od Meksika.

Srđan Vukša predsednik Izvršnog odbora lokalnih demokrata kaže “da fudbal baš i ne prati”, navija za lokalni Radnički, ali očekuje da novi prvak sveta bude s one strane Atlantika – Meksiko.
“Prve sličice koje sam sakupljao i lepio u album bile su one s Mundijala u Meksiku 1986. Imao sam tada osam godina. Ni tada, a koliko je meni poznato ni kasnije, Meksiko nije osvojio SP u fudbalu. Pa velim, da je krajnje vreme da ih krene.”
Jedan od pobednka u nekim ranijim anketama u lokalnim medijima bio je prvi čovek lokalnog odbora Palmine Jedinstvene Srbije Darko Baković. Juna 2010. jedini je tipovao na Španiju koja je u finalu savladala Holandiju i premijerno postala prvak sveta.
Hvala na podsećanju”, kaže kroz osmeh Baković i kratko dodaje – “Ovog puta tipujem na Francusku.”
Tek malo  dalje, bar kad je geografsko rastojanje u pitanju, otišao je predsednik OO SVMa Ilija Pirkov:
“Novi prvak je Belgija.”
Za razliku od Bakovića, ponudio je objašnjenje: “Konzumiraju najbolju čokoladu i imaju najorganizovaniju igru.”

Na „crvene đavole“ tipuje i zamenik predsednice opštine (nekad i sam fudbaler kovinskog Radničkog), socijalista Zoran Zita Nikolić. Pored Belgije, Nikolić tvrdi da će Srbija opravdati poverenje i (bar) proći grupnu fazu..
Malo stručnije objašnjenje nudi odbornik SNSa Dušan Maksimović (sa najdužim navijačkim stažom).
Tipuje na Karioke:
“Vreme je da Brazil opet zavlada svetskom scenom, ali dosta zavisi od oporavka Nejmara. Inače, navijaću za  Srbiju.”
Ima i  onih koji su prestali da prate fudbal.
Poput jednog od ključnih čoveka novoformiranog odbora Nove stranke Njegoša Petrovića. Ipak, poštuje Linekerovo “pravilo” s početka teksta: “Nemačka, jer je uvek favorit.”
Među najlošijim prognozerima bio je nekadašnji predsednik SO u (vreme rascepa radikala i nastajanja naprednjaka) i bivši pomoćnik predsednika opštine Velimir Velja Rađenović. U Južnoj Africi je video Srbiju kao novog fudbalskog vladara sveta, a četiri godine kasnije, na Mundijalu u Brazilu, tipovao je na Japan (“Japanci kad nauče nešto da rade, rade to bolje od ostalih”, glasilo je tadašnje čika Veljino obrazloženje).
Rađenović je danas u političkoj (i radnoj) penziji, a mišljenje ne menja: “Srbija igra u finalu.“
Ne zna s kim, a nije ni bitno. Sudbina je, kaže, u našim rukama:
”Imamo dobar tim, a ako se malo uozbiljimo možda i budemo na krovu sveta”.

A kad smo kod bivših, zamolili smo za prognozu i nekadašnjeg predsednika opštine Dušana Petrovića koji je kratko odgovorio: “Nemačka”.
Jedini koji je stavio „ulog“ na „crvenu furiju“ bio je pokrajinski poslanik, naprednjak, Dragan Dragić:
Španija, s pola gasa!“


Nemačka otvara i “novinarski” deo “tipster lige”. Za početak potražili smo favorita od kolege Miroslava Đorđevića, dugogodišnjeg dopisnika Blica iz Smedereva i urednika sve posećenijeg regionalnog sajta Podunavlje.info. Počeo je replikom iz Šijanovog filma “Ko to tamo peva”:
“Nemačka medecina je najbolja. Die beste”, kaže Đole i nastavlja ozbiljnijim tonom: “Takva im je repka i kad nema Italijana oni su ti koji igraju najbolje u tim takmičarskim utakmicama. Da se razumemo ne volim ni njih ni kakav fudbal igraju, ali ovde nije reč o simpatijama. Panceri, dakle.”
Da novinari ponekad nešto i pogode dokaz je kolega s Radija Bus Obrad Braca Mihajlović. Pre četiri godine potpisniku ovog teksta u pero je izdiktirao finale Argentina – Nemačka. Tako je i bilo, uz opasku da je tada navijao za “gaučose”.
“Moje simpatije su i   dalje na strani Argentine, ali mislim da je favorit Brazil. Silno su motivisani da se iskupe za debakl kad ih je na domaćem bunjištu ponizila Nemačka sa 7:1. Voleo bih da u finalu vidimo ovaj južnoamerički derbi”.
Možda, nakon sezone u Liverpulu i SP u Rusiji, “egipatsko božanstvo” u ukrštenicama bude imalo pet slova – Salah.
Tako, otprilike, tvrdi osnivač kovinca Vladimir Vještić:
“Novi prvak sveta je Egipat jer Salahova povreda ramena nije ozbiljna”.
Odsustvo Italije pomutilo je planove i potpisnika ovog teksta, pa se odlučio za Argentinu. Gaučosi su “najtakmičarskija” ekipa s južnoameričkog kontinenta, najduže poste od svih velikana (poslednji put su prvaci bili 1986., a u međuvremenu su dva puta gubili finala od Nemaca, 1990. i 2014.). Usput, red je da se okonča priča kako Mesi nikada neće biti veći igrač od Maradone jer mu u vitrinama nedostaje ono što popularni El Pibe ima – Zlatnu boginju.
Zanimljivu statistiku ponudio je treći član Kovinca Nebojša Marinović:
“Od 2002. aktuelni šampion ispada u grupnoj fazi. Nemcima bih poželeo da se tradicija nastavi, a da se zavesa na Svetsko prvenstvo spusti uz Marseljezu.”
Za kraj, pozvali smo u pomoć i struku. Tačnije trenera najjačeg opštinskog fudbalskog kluba Radničkog Milana Todorovića.
“Brazil ili Nemačka, ne mogu da se odlučim… Neka bude Brazil. Zemlja koja ima najveći broj kvalitetnih igrača, a selektor je dosta promenio stil igre. Zapostavio je zabavu i uveo više discipline. Mislim da je vreme za Brazil”, kaže Todorović i dodaje kako će ovo biti jedno od interesantnijih prvenstava i da će, oseća, neko od autsajdera iznenaditi plasmanom u, bar, polufinale.

error: Content is protected !!