Kovinski Hamlet iz Mrduše Donje- predstava za ponos

Ono čemu se smejemo na kraju nas može poraziti svojom dramskom ozbiljnošću, dovedenom gotovo do pogubnosti.

Ovako se nekako može shvatiti poruka predstave „Predstava Hamleta u selu Mrduša donja“ koju je Amatersko pozorište Kovin  premijerno izvelo u subotu 21. aprila.

U režiji Jovana Grujića, standardni i iskusni ansambl, upotpunjen je novim mladim snagama, što je sve zajedno učinilo da svevremenski tekst Iva Brešana, dobije na još većoj aktuelizaciji.

Prepoznatljiv je milje u kome ljudi sa margine dolaze u poziciju da budu vlast, bez obrazovanja, lišeni poštenja i čestitosti, a krijući se iza sistema i institucija sistema. Oni se održavaju pomoću straha i neznanja. U takvom ambijentu prva na udaru je kultura, kojoj se ne prilagođavaju već je prilagodjavaju svom spoznajnom i upotrebljivom nivou.

Mrduša Donja nije geografski pojam, to je stanje svesti  te se Brešanov tekst jednako može igrati na ijekavici kao i sa akcentom iz nekog šumadijskog sela. Nijanse su u pitanju, a suština je u manipulaciji.

Glavne uloge Grujić je i ovog puta dodelio Iliji Markoviću, Milanu Živkoviću, Peđi Bulatoviću, Olji Ljuboja, ali se odlično snašao i Vladimir Popović kao Uča, mladi Uroš Stamenović, Jasna Zagajčan i svi drugi.

Selektor južnobanatskih pozorišta Saša Latinović, posle odgledane premijere uputio je samo reči hvale.

– Možete biti ponosni na ovu predtsavu, rekao je on, ističući da u Jovanu Grujiću Amatersko pozorište ima pravi dragulj. I ovoga puta je uspeo da da svoj originalni pečat koji će ovo izvođenje „Hamleta iz Mrduše Donje“ razlikoati od svih do sada viđenih, istakao je Latinović.

Žiriranje za Zonsku smotru se završava 25. aprila posle čega će se znati ide li Amatersko pozorište iz Kovina na dalje takmičenje. Kako god da odluči žiri, Kovin može biti ponosan na još jedan izvanredan komad kojim se produžava šest decenija duga tradicija pozorišnog amaterizma.
V.Ž.

 

 

 

error: Content is protected !!