Kovinski gimnazijalci u Evropskom parlamentu – Tvoja Evropa, tvoja reč

Branko Matić, Teodora Todorović i Flora Likai, učenici kovinske Gimnazije i ekonomske škole Branko Radičević, u pratnji profesorke sociologije Jelene Đerić,  predstavljaće svoju školu, mesto i državu u Evropskom parlamentu u Briselu od 20. do 23. marta
Oni će u društvu vršnjaka, parlamentaraca iz još 32 škole država čanica EU, ali i pet zemalja kandidata (Albanija, Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska) učestvovati u desetom po redu događaju ovog tipa koji organizuje Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESC).
Sve je počelo, kaže za naš sajt direktorka Gimanzije Živka Černoh, jesenas, kad je škola poslala elektronsku prijavu za ovaj događaj. Voljom žreba, sportski rečeno, kovinska škola našla se u društvu onih koje će proleće dočekati u Evropskom parlamentu:
„Sve delegacije će dati po tri tri predloga koji sadrže najvažnije prioritete  svoje generacije za rešavanje problema u EU“, kaže Černoh.
U fokusu diskusije mladih parlamentaraca biće majski evropski  izbori i sve izraženiji evroskepticizam.
Kovinski „parlamentarci“ birani su po nekoliko školskih kriterijuma, ali je onovni, kažu nam, bilo poznavanje jezika, jer će se sve debate u srcu Evrope voditi na engleskom.
„Pripreme“ su odradili polovinom februara kad im je u goste došao Roman Haken, predstavnik EESC.
(foto: „putnici“ za Brisel u društvu Romana Hakena i profesorke Jelene Đerić)

error: Content is protected !!