Kovinska Biblioteka obeležila 28. februar – Dan Narodne biblioteke Srbije i Nacionalni dan knjige

Dan Narodne biblioteke Srbije i Nacionalni dan knjige 28.februar ove godine Biblioteka „Vuk Karadžić“ Kovin  obeležava  izložbom o osnivanju i značaju Narodne biblioteke Srbije, kao i njene uloge u društvu.

Dan kada je političar, diplomata, ustavopisac i knežev sekretar Dimitrije Davidović uputio (15. februara po starom, a 28. po novom kalendaru) pismo knezu Milošu o uređenju Biblioteke, uzet je za Dan Narodne biblioteke Srbije, koji je 2013. godine proglašen za Nacionalni dan knjige.
Najstarija srpska ustanova kulture- Narodna biblioteka Srbije 28. februara slavi svoj rođendan, a ovaj datum je 2013. proglašen i za Nacionalni dan knjige.
Narodna biblioteka Srbije je osnovana na današnji dan 1832.god. u knjižari Gligorija Vozarovića, kada je Dimitrije Davidović poslao pismo knezu Milošu o uređenju biblioteke. Inicijalni fond činili su pokloni Vozarevića i drugih srpskih kulturnih poslenika.U novembru iste godine Knez Miloš je naredio da se jedan primerak od svake štampane knjige ustupi biblioteci. Tako je ustanovljena institucija obaveznog primerka.

Izložba će biti otvorena do 8. marta 2018.

U ogranku „Teofilo Dimić“ u Bavaništu  28. Februar – Dan Narodne biblioteke Srbije i Nacionalni dan knjige obeležen je posetom nastavnika srpskog jezika Višnje  Sapundžin Pavlović, Jovane Stanišić i Dušana Simića sa učenicima viših razreda OŠ „Bora Radić“, članovima literarne i novinarske sekcije.

Druženje je započeto razgovorom o istorijatu NBS, razvoju bibliotekarstva u 21.veku, o centralnom elektronskom katalogu i digitalizaciji knjižne i neknjižne građe. Nastavili smo predstavljanjem znamenitih srpskih pisaca: Ive Andrića, Miloša Crnjanskog, Borislava Pekića, Branislava Nušića, Stevana Jakovljevića, Meše Selimovića, Bore Stankovića, Desanke Maksimović, Isidore Sekulić, Đure Jakšića i dr.

Izložene su knjige domaćih autora iz fonda biblioteke, a ove godine učenicima sam govorila o stvaralaštvu  Ive Andrića, Miloša Crnjanskog i Borislava Pekića. Nastavnici srpskog jezika su podsticali učenike na aktivno učestvovanje u današnjem druženju: članovi literarne sekcije su čitali svoje radove, a mladi novinari su pisali beleške za školske novine.

Na kraju druženja Milica Živković, viši knjižničar,podelila  je liflete sa biografskim podacima  ovih pisaca, njihovim stvaralaštvom i nekim interesantnim detaljima iz njihovih života.

Dan Narodne biblioteke Srbije i Nacionalni dan knjige 28.februar obeležen je i u ograncima Biblioteke u Mramorku, Deliblatu, Gaju i Dubovcu.U ovim ograncima postavljene su izložbe o istorijatu Narodne biblioteke Srbije i izložene su knjige istaknutih srpskih pisaca.

 

 

 

error: Content is protected !!