Kovinac Novica Stojanović peti na Beogradskom maratonu

Novica Stojanović, naš sugrađanin, osvojio je fantastično peto mesto na Beogradskom maratonu, koji je održan danas (21. april).

Stojanović, inače profesor fizičkog u školi „Desanka Maksimović“, istrčao je stazu dugu 42 kilometra i 195 metara za 2 sata i 54 minuta, svega 9 minuta slabije od pobednika Kristijana Stošića – člana AK „Vranjski maratonci“. Stošić je ujedno i prvi domaći pobednik maratona u srpskoj prestonici koji se održava od 1990. godine. Stojanoviću je treće mesto izmaklo za svega tri minuta.

„Oduševljen sam rezultatom. Nisam imao pojma da sam peti kada sam prošao kroz cilj. Tek kasnije kada me je zvanični spiker prozvao kao petog, onda mi je postalo jasno… Mislio sam da je publici koja me je bodrila u finišu staze, promaklo dosta takmičara, jer su mi konstantno dobacivali – „Požuri, evo su ispred tebe, treći i četvrti“ kaže uz smeh Stojanović, rekreativac među profesionalcima, koji se prvi put na Beogradskom maratonu našao 2004. godine i to iz opklade. Prvo ozbiljnije trčanje na ovoj stazi (kao maratonac) imao je 2015. godine.

Nisam imao problema do 39-og kilometra, kada smo stigli do uzbrdice na Zelenom vencu… do finiša sam se, uglavnom, borio da pobedim sebe… Inače, planirano vreme mi je bilo 2.55 tako da mi je ova nešto sporija trka odgovarala. Bilo je jako teško vreme za trčanje, hitna pomoć je imala dosta posla“ – objašnjava Stojanović i dodaje da je po prvi put u karijeri imao i profesionalnog trenera koji ga je spremao za trku. Reč je o Elviru Rakipoviću iz Osjeka.

Stojanović je redovan učesnik polumaratona, uglavnom u Srbiji, a prošle godine pretrčao je ukupno 1.500 kilometara (razdaljina, otprilike, od Kovina do Štutgarta), dok je ove već na cifri od oko 1.110.

Uz Stojanovića maraton je istrčao i Dušan Bogdanov.

„Prezadovoljan sam. Bilo je teško vreme za trčanje i samim tim da sam završio trku ja sam zadovoljan,  a Novica je napravio ozbiljan uspeh“ – kaže Dušan Bogdanov.

Mnogo brojnija, bila je „eskpedicija“ na polumaratonu.

„Bilo nas je desetak. Danijela Pavić, Ana Žikić, Igor Perović, Andrej Branković,  Jotići familijarno… ne znam svima imena, ali ima nas sve više svake godine. Novica i Dušan su trčali maraton, mi ostali polumaraton.

Danas je bilo jako teško za trčanje. Zaista, je jako mnogo ljudi odustalo. Mi smo držali veoma dobar tempo prvih desetak kilometara, posle smo pali… jednostavno, nije se moglo po ovakvom suncu“ – kaže Miloš Nedeljković, koji je uz Stojanovića„povukao nogu“ da Kovinci svage godine u sve većem broju učestvoju na maratonu u Beogradu.

error: Content is protected !!